Pentru unele tinere, copilaria se termina cu mult mai repede decat in mod normal. Ajung sa-si împarta viata între scutece, biberoane si uneori si lectiile de la scoala. Au fost numite, copii care nasc copii, copii cu papusi vii sau copii cu copii.
In municipiul Pascani, zeci de tinere ajung anual sa aiba responsabilitati parintesti, inainte de a-si serba majoratul si de a da examenul maturitatii.
Numarul gravidelor minore este ingrijorator. Numai in primele sapte luni ale anului, aproape 40 de adolescente au nascut. Conform celor prezentate de catre dr. Costica Panzaru, directorul Spitalului Municipal de Urgenta Pascani, a existat cazul unei tinere de 14 ani, care a adus pe lume o fetita. In alte patru cazuri, minorele aveau varsta de 15 ani, sase cazuri la 16 ani, zece la 17 ani si 17 cazuri la varsta de 18 ani. Majoritatea provin din mediul rural. Per total, numarul nasterilor a crescut in acest an, fiind vorba despre 581 cazuri, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut cand s-au inregistrat 560 cazuri.
Nu toate tinerele care au ramas însarcinate au ales sa-si duca sarcina la sfârsit, o parte dintre mame apeland la interventii chirurgicale pentru intrerupere. „Numarul nasterilor a crescut in acest an, comparativ cu anul trecut. Avem destule cazuri de paciente tinere care raman insarcinate la varste fragede. Majoritatea dintre ele provin din mediul rural. Sunt tinere care abia daca urmeaza o scoala, abia daca stiu sa scrie sau sa citeasca. Gradul de inteligenta in mediul rural este scazut, lipseste educatia si astfel se ajunge in situatii ca, in loc sa-si traiasca copilaria, sunt nevoite sa se maturizeze de la varste mici”, a declarat dr. ginecolog Costica Panzaru.
Planningul familial, o sarada
Cabinetele de Planificare familiala sunt extrem de utile tinerilor care isi incep viata sexuala. Medicii ii pot sprijini cu informati extrem de utile si-i pot indruma spre utilizarea unei metode contraceptive pentru ca sarcina sa apara doar la momentul dorit de cuplu. Din pacate, adresabilitatea celor din mediul rural este destul de mica. Un astfel de cabinet exista si in cadrul Spitalului Municipal de Urgenta, dar conceptia de “planning familial” printre tineri este un subiect tabu. Un alt factor destul de important este acela ca in trecut, existau la nivel national Programe Nationale de Planificare Familiala, prin care pacientele cu probleme financiare, care urmau un tratament sau se prezentau la cabinete, dispuneau de mai multe produse contraceptive in mod gratuit. Aceste programe nu mai sunt derulate si astfel de contraceptive nu mai sunt oferite.
In acest moment, nicio institutie a statului nu deruleaza vreun program special privind educatia sexuala sau pentru a sprijini mamele minore. Majoritatea adolescentelor ajung sa fie criticate, batjocurite de catre cei din jur atunci cand aduc pe lume copilasi si de cele mai multe ori, cad psihic ori recurg la gesturi extreme. Din punct de vedere psihologic, mamele adolescente comporta un risc mai mare de a dezvolta depresie post-natala. Mai mult, izolarea sau abandonarea de catre familie, prieteni si chiar de catre tatal copilului pot crea probleme de ordin psihic proaspetei mame, cum sunt sentimente de frica, singuratate sau depresie. Ritmul de viata pe care îl impune îngrijirea unui nou-nascut le determina, în multe cazuri, pe tinerele mame, sa renunte la scoala sau la copil. Mai grav este ca in foarte putine scoli din judet sunt luate in discutie teme despre viata sexuala, de cele mai multe ori acestea fiind considerate de profesori subiecte tabu. Ca urmare, din cauza lipsei de informare, de cele mai multe ori, tinerii nu sunt constienti de gravitatea faptului ca nu se protejeaza in timpul actului sexual. Riscurile la care se expune mama adolescenta sunt mari.
Fetele care raman gravide de la o vârsta frageda se pot confrunta cu probleme care le afecteaza atât sanatatea fizica si psihica, cât si pe plan social, financiar si educational. Adolescentele însarcinate au mai multe sanse sa dezvolte complicatii în timpul sarcinii sau la nastere. Una dintre probleme este faptul ca ele nu apeleaza la ajutor medical specializat în timpul perioadei de sarcina. Acest lucru poate conduce la obiceiuri gresite de nutritie, dar si la consumul de substante nocive precum alcoolul, tutunul sau drogurile.
Suflete fara nicio vina
Nu numai mamele au de suferit in astfel de situatii de nasteri la varste fragede. O sarcina prematura duce si la aparitia unor probleme de dezvoltare a copilului care ajunge pe lume. Cu cât copilul este nascut mai înainte de termen, cu atât creste si riscul ca acesta sa dezvolte probleme de sanatate, respectiv afectiuni respiratorii, cognitive sau digestive, la care se pot adauga probleme de greutate. La aceste aspecte se mai poate adauga si mediul sarac în care risca sa creasca. Partea cea mai grava este ca la randul lor, copiii le pot urma exemplul si in acest mod se continua o „traditie” daunatoare paturii sociale.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}