RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Weekend negru la Iași: 425 de cazuri COVID noi, disperare pentru paturi ATI

Judeţul Iaşi continuă să se situeze printre judeţele fruntaşe din ţară în ceea ce priveşte numărul de noi infectări cu SARS-CoV-2, în acest sfârşit de săptămână, în două zile fiind raportate 425 de cazuri. Sâmbătă a fost înregistrat un nou record, cu 295 de cazuri într-o singură zi, iar ieri, numărul a fost de 130 de persoane infectate. Din cele 425 de cazuri pe tot judeţul, 211 au fost în municipiul Iaşi. De altfel, în ultimele 14 zile, pentru oraşul Iaşi incidenţa este de peste 3 la mie (3,33 mai exact), dar conform reglementărilor de la nivel naţional, indicele după care se iau măsuri restricitve se calculează fără a lua în calcul focarele. Reprezentanţii Prefecturii declarau ieri că pentru municipiul Iaşi, după excluderea focarelor, nu s-a atins încă pragul pentru scenariul roşu. Conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, în ultimele zile au fost identificate trei noi focare, unul la Centrul de Servicii Sociale din Târgu Frumos, al doilea la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri şi al treilea la Centrul de Servicii Sociale “Mihail Sadoveanu” din Paşcani.

Focar la unul dintre cele mai aglomerate spitale ieşene

Astfel, cea mai gravă situaţie este la Secţia III Psihiatrie Cronici de la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri unde au mai fost confirmate 51 de cazuri pozitive, iniţial pe data de 15 octombrie fiind confirmaţi doar trei pacienţi. Din cele 51 de cazuri nou confirmate, 44 sunt pacienţi şi şapte sunt salariaţi. În urma măsurilor luate de DSP Iaşi, pacienţii confirmaţi pozitiv au fost evaluaţi de un medic infecţionist. Situaţia cu care se confruntă unitatea medicală este cunoscută de mai mult timp, fiind un spital suprraglomerat cu peste 400 de pacienţi, deşi capacitatea maximă este de 240 de paturi. Internarea medicală se face când “făptuitorul este bolnav psihic, consumator cronic de substanţe psihoactive sau suferă de o boală infectocontagioasă şi prezintă pericol pentru societate”, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol, conform articolului nr. 110 din Codul Penal. Astfel, cei care sunt internaţi în unitatea medicală de la Grajduri ajung aici prin hotărâre judecătorească, fiind bolnavi cu probleme psihice cronice şi probleme penale.

Încă 19 cazuri la un centru de servicii sociale

  

Un alt focar care s-a extins semnificativ faţă de momentul iniţial este la Centrul de Servicii Sociale “Mihail Sadoveanu” din Paşcani unde pe 10 octombrie au fost confirmate patru persoane, iar zilele trecute au mai fost confirmate alte 19 cazuri pozitive, din care 13 beneficiari şi şase salariaţi. “În data de 17 octombrie 2020 au mai fost depistaţi pozitivi 13 beneficiari şi 6 angajaţi. Beneficiarii au fost izolaţi în centru, iar angajaţii la domiciliu. Vor fi monitorizaţi prin medicul infecţionist al Spitalului Municipal Paşcani”, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi. Cel mai recent focar depistat ieri a fost la Centrul de Servicii Sociale din Târgu Frumos unde în urma testărilor au fost identificate 16 persoane, dintre care opt beneficiari şi opt salariaţi, ancheta fiind încă în desfăşurare pentru a identifica toţi contacţii direcţi. Cei opt beneficiari au fost izolaţi în centrul în care se află, iar angajaţii vor fi evaluaţi în serviciile de specialitate.

Aproape 500 de persoane internate

Spitalele din Iaşi care tratează pacienţi cu COVID-19 fac faţă cu greu numărului mare de pacienţi care au nevoie de tratament, fiind ocupate aproximativ 488 de paturi. Ieri în jurul amiezii, reprezentanţii DSP Iaşi precizau că toate cele 41 de paturi de Anestezie şi Terapie Intensivă sunt ocupate, fiind pregătite câte şase paturi ATI la Spitalul de Recuperare şi la Spitalul Municipal Paşcani. Conform raportării zilnice făcute de DSP Iaşi, ieri în spitalele suport COVID erau libere doar 26 de paturi, dintre care 11 la Spitalul Căi Ferate, trei la Spitalul Militar, un pat la Spitalul de Pneumoftiziologie, cinci la Spitalul de Recuperare şi şase la Spitalul “Sf. Spiridon”. Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2 a ajuns la 193, două decese fiind raportate duminică.

ziarul de iasi

Related posts

Fetiţă care se plimba cu bicicleta, accidentată grav de un TIR

Redacția

Sorin Cîmpeanu, după ce mai mulți elevi au fost confirmați pozitivi: „Lucrurile nu scapă de sub control!“

Redacția

OMS: Ponderea tinerilor bolnavi de Covid-19 în totalul cazurilor s-a triplat în cinci luni

Redacția
Încarcă...