RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Voluntari ECO – Plantează

Prima Eco Școală din județul Iași, Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani, menține tradiția din 2005 și în fiecare an participă în Luna Pădurii la activități de plantare.

 

 

  

Sâmbătă, 01.04.2017, 40 de elevi voluntari din clasele IX-XI, coordonaţi de doamnele profesoare Matcovici Adriana, Pintilieasa Teodora-Ramona și Grozavu Ana-Maria, au participat la acţiunea de voluntariat denumită “15 MARTIE – 15 APRILIE LUNA  PLANTĂRII ARBORILOR – 2017″. Activitatea  s-a desfășurat pe raza localităţii Iorcani, comuna Tătăruşi, fiind în parteneriat cu Direcţia Silvică Iași-Ocolul Silvic Pașcani, Liceul Tehnologic Tătăruși și Primăria Comunei Tătăruși.

S-au plantat un număr de peste 400 puieţi de arbori forestieri din speciile: Prunusavium (Cireș), Qurcuspetrea (Gorun) și Acer pseudoplantatus (Paltin).

În cadrul activităţii, elevii au dat dovadă de spirit civic, respect faţă de mediul înconjurător, abilităţi practice și de lucru în echipă.

Menţionăm că activitatea este inclusă și în cadrul Concursului Naţional ECO provocarea.

Mulţumim atât elevilor implicaţi cît și domnilor: ing.Ionel Pintilie-Șeful Ocolului Silvic Pașcani, Nicușor Sandu-inginer silvic-Ocolului Silvic Iorcani și Costel Iosub-Primarul comunei Tătăruși.

Programul Eco Școala este monitorizat în România de CCDG iar la nivel internațional de FEE. Pentru a deveni școală activă, în primul rând trebuie sa te înscrii( veziwww.ccdg.ro  Programul Eco Școala înscrieri) să urmezicei 7 Pași :1. Comitetul Eco-Scoala , 2. Analiza problemelor de mediu, 3. Planul de acţiune, 4. Monitorizarea si evaluarea (inregistrarea si masurarea progresului), 5. Curriculum, 6. Informarea şi implicarea comunităţii şcolare şi locale, 7. Eco-Codul.

Prin programul Eco- Școala se are în vedere, în primul și în ultimul rând schimbarea mentalității privind ocrotirea naturii și protecția mediului înconjurator, pentru ca propriul nostru comportament să devina mai“ prietenos” față de mediu.

Reprezintă o provocare pe termen lung pentru elevi, cadre didactice, oameni- conștienți și preocupați de găsirea unor soluții la problemele actuale din școala și orizontul local dar și la prevenirea apariției altora.

Nu te inscrii în programul Eco Școala dacă consideri că“ scoala vieții” este de ajuns, dacă timpul înseamnă pentru tine doar bani, dacă nu ai disponibilitate pentru a învăța, a-ți face prieteni, a colabora, a comunica.

Scolile ce au  statutul de Eco Școala au deja în vedere:

evitarea folosirii produselor și substantelor dăunătoare mediului;

managementul deseurilor, reciclarea acestora și valorificarea lor; 

rezultatele de comportament ecologic pe care noua etică ecologică îl recomandă să fie percepute ca și semnele de punctuație și să fie respectate ca și acestea;

plantarea unui numar cât mai mare de plante, arbori;

utilizarea durabilă a resurselor naturale;

reducerea consumului de apa potabilă și energie electrică;

Eco Școala este un program care ofera la nivelul oricarei instituții de învâțământ o creștere a nivelului de conștientizare a problemelor de mediu. El ofera îmbunătățirea calitații mediului în școala și împrejurimile acestea, te învață să îmbinăm cu placutul, să formezi o echipa, să lucrezi împreună și pentru ceilalți. Prin activitățile specifice programului reprezintă o alternativă ecologică, instructivă și interesantă de petrecere a timpului liber.

Obținerea Steagului Verde ce reprezintă premiul simbol al educației pentru mediu, acordat școlilor care implementează cu succes programul este un eco-indicator recunoscut pentru educația privind Dezvoltarea Durabila și  înacelasi timp, un certificat al performanțelor de mediu ale școlilor.

Coordonator Programul Mondial Eco Școala jud. Iași, Vaslui

Director, prof. Genoveva Șerban

Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani

 

 

 

Related posts

Strigăte de fericire și zeci de buchete cu flori pentru absolvenții Colegiului „Mihail Sadoveanu” care și-au celebrat astăzi cursul festiv

Răzvan Grecu

Directorii de şcoli cer desfiinţarea de posturi pentru plata salariilor profesorilor

Redacția

Lecţie de cultură generală oferită cu prilejul Zilei Europei!

Ema Roman
Încarcă...