NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Vine 15 mai cu relaxarea, dar în județ se înmulțesc cazurile COVID. 27 de infectaţi la Spitalul din Paşcani şi 12 la centrul de plasament din Iași

Punct final la testarea în masă la Centrul de Plasament „Sfântul Andrei“ din Iaşi. Rezultatul este însă unul îngrijorător. 12 persoane, dintre care şi copii cu afecţiuni foarte grave, au fost găsiţi ca „purtători“ de SARS CoV2. Comitetul Judeţean pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CJSSU) a anunţat finalizarea anchetei epidemiologice la Centrul de plasament „Sfântul Andrei“. După ce au venit rezultatele la ultimele 53 de teste efectuate atât la beneficiarii centrului, cât şi la angajaţi, alte şapte persoane au fost găsite pozitive.

„Rezultatele de laborator au evidenţiat faptul că faţă de rezultatele de ieri (29 aprilie, n.r.), încă 7 persoane au fost depistate pozitiv cu noul coronavirus, doi copii şi 5 angajaţi, ceea ce înseamnă că, în total, au fost depistate pozitiv 12 persoane, 6 beneficiari ai serviciului social si 6 angajaţi din cadrul centrului“, se arată în comunicat. Ancheta epidemiologică care s-a finalizat cu testarea a 133 de persoane a fost demarată pe 27 aprilie, după ce un băiat de nouă ani, instituţionalizat la centru, şi care suferă de o boală renală gravă, a fost găsit pozitiv. Copilul făcea trei şedinţe de dializă pe săptămână la Spitalul „Sfânta Maria“, prilej cu care a şi fost testat.

Toţi pacienţii internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ sunt asiptomatici, într-o stare bună din punctul de vedere al infecţiei cu noul coronavirus, a precizat managerul instituţiei, Carmen Dorobăţ. Medicii acordă o atenţie deosebită copiilor infectaţi, toţi suferind de boli asociate grave şi care pot oricând ridica probleme în tratamentul pentru COVID 19. În acelaşi timp, numărul de locuri libere la Spitalul de Boli Infecţioase este din ce în ce mai mic. „Dacă în urmă cu două zile aveam până la 30 de locuri libere, după 24 de ore mai aveam 20 de paturi, iar astăzi (ieri – n.r.) abia dacă mai avem 10. Vin de peste tot, nu numai din Iaşi. Avem inclusiv cadre medicale infectate din Bacău, care nu mai aveau loc la spitalul de acolo. De câteva zile am început să transferăm către Spitalul CFR, spital care nu se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, dar care ne-a sprijinit foarte mult, iar colegilor de acolo le muţumim“, a declarat Carmen Dorobăţ.

Din rândul ieşenilor, cei mai mulţi sunt de la Paşcani. Alte trei persoane au fost internate ieri, respectiv un poliţist de 31 de ani din localitatea Tătăruşi, o angajată a unei firme de confecţii din oraş şi încă un bărbat care locuieşte în suburbia Paşcaniului. De amintit că la Spitalul Muncipal de Urgenţe Paşcani, 25 de angajaţi şi 12 pacienţi de la Secţia de Îngrijiri Paliative au fost diagnosticaţi cu COVID 19. În paralel cu Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul Regional de Urgenţă „Sfântul Spiridon“ continuă să primească pacienţi cu COVID 19, care au şi alte patologii. Unitatea medicală are două secţii dedicate pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, respectiv cea de Boli Interne şi una de Chirurgie. „În ceea ce priveşte transferul unor bolnavi din alte judeţe, pot spune că ieri am internat o pacientă pozitivă de 53 de ani din Botoşani, operată iniţial la spitalul judeţean de acolo, care a ajuns cu complicaţie postoperatorie după o peritonită. A fost internată la Chirurgie, unde a fost operată în sala special dedicată pacienţilor COVID 19 şi dotată cu echipamente de înalt nivel“, a precizat Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“ şi coordonator UPU/SMURD Iaşi.

ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Firma unei asistente medicale de la Spitalul CF Pașcani, în topul încasărilor din sănătate

Redacția

Solidaritatea Sanitară lansează Platforma de monitorizare a numărului de salariaţi din sănătate infectaţi cu coronavirus

Redacția

Guvernul anunță schimbări privind cardurile de sănătate. Până când vor fi valabile

Redacția
Încarcă...