NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri Iași

(Video) Afacerea cu fructe de pădure i-a readus pe doi tineri din Iași în satul bunicilor

Fructele de pădure sunt culturi mai puțin întâlnite la noi în județ, dar care încep să se bucure de un succes răsunător. Cei care dețin suprafețe mici de teren, chiar sub un hectar, sunt cei care și-au înființat o astfel de plantație și au avut succes cu afacerea cu fructe de pădure. Cei doi tineri din Iași, Dorian și Georgiana Secară, din comuna Țibănești, au pus la punct afacerea, valorificând terenul primit moștenire de la bunici. Începând cu anul 2018 au vândut toată producția de mure, zmeură și coacăze. În primul an de producție au avut profit după ce au vândut kilogramul de zmeură cu 30 de lei.

S-au întors în satul bunicilor pentru a-și deschide afacerea

Cei doi tineri au muncit mai mulți ani în străinătate, iar în anul 2016 au decis că e timpul să revină în România.

„Voiam să investim într-o afacere, orice fel de afacere, dar care să fie în aer liber. Ne-am uitat la plantații cu cătină, cu lavandă. Într-o zi mă uitam la televizor și am văzut o știre cu regele murelor, care atunci avea 7 hectare cu mure și spunea că vrea să crească suprafața la 10 hectare. Atunci parcă m-a curentat. L-am căutat pe internet și vreo 6 luni am stat cu capul în telefon până am aflat tot ceea ce aveam nevoie să știu. Eu nu plantasem niciodată nimic în grădină”, spune Dorian Secară.

Plantații cu fructe de pădure în Iași

În toamna anului 2016 a pus primii drajoni cu mure, iar doi ani mai târziu a înființat plantația cu zmeură. Cele trei plantații situate în satele Recea și Războieni însumează peste un hectar de culturi cu fructe de pădure.

  

„Aici e plantația mamă, mixtă, pe 7.800 de metri pătrați, în satul Recea. Am înființat-o în anul 2016, cu 1.000 de plante. Zmeură am pe 1.000 de metri pătrați, iar în 2017 am înființat încă 1.300 de metri pătrați cu mure. Producție am avut în anul 2018, pentru că timp de un an trebuie să prășim, irigăm, să dezvoltăm drajonii. Practic, un an de zile e mort, pentru că nu avem producție”, explică Dorian Secară.

Investiție de 35.000 de euro

Tânărul povestește că soiurile pe care le are sunt foarte rezistente, de aceea faptul că nu a avut sistem de irigații nu a împiedicat dezvoltarea plantelor. Investiția totală în plantațiile cu fructe de pădure a fost de 35.000 de euro.

„Nu am avut de unde să tragem apa aici, în plantația de la Recea. Abia anul acesta vom face sistemul de irigații. La zmeur am făcut sistem de irigații care m-a costat 7.000 de lei. Cu pierderi și investiții am calculat că am cheltuit 35.000 de euro. Noi prășim manual, la cules avem nevoie de 6 oameni. Numai anul trecut am plătit cu 18.000 de lei oamenii care au venit la cules”, spune producătorul.

Continuarea pe bzi.ro

Advertisements

Related posts

Cursuri de actualitate la Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi

Redacția

Rata șomajului, în scădere

Redacția

Piețe închise și magazine cu program până la 21.00. Comercianții dau asigurări că au marfă suficientă și că nu este motiv de panică

Redacția
Încarcă...