NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Victorie în instanţă pentru medicii din 10 centre de permanenţă din județ


Centrele de permanenţă din judeţul Iaşi nu mai trebuie să returneze sume de până la 20.000 de lei Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi, deoarece au avut câştig de cauză în instanţă.

  

Problema era una semnalată la nivel naţional, după o greşeală descoperită de Curtea de Conturi. În urma unui control din partea Curţii de Conturi, s-a stabilit că au fost făcute plăţi de trei ori mai mari către medicii de familie care au asigurat permanenţa în aceste centre.

Astfel, aceştia au fost plătiţi de CAS cu 15 lei pe oră, iar Curtea de Conturi a stabilit că plăţile trebuiau să fie de doar 5 lei pe oră. Conform legii privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, în articolul 9, alin. 1, se precizează că „plata medicilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de permanenţă se face în baza unui contract distinct încheiat între medic şi casa de asigurări de sănătate”. Cadrele medicale din centrele de permanenţă au contestat individual în instanţă aceste notificări de plată, sumele fiind diferite, în funcţie de gărzile efectuate.„Procesul s-a terminat, am avut noi, medicii de familie câştig de cauză, de acum urmează să primim prin sentinţă judecătorească cheltuielile de judecată pe care le-am solicitat”, a precizat dr. Viorel Olăraşu, coordonatorul Centrului de Permanenţă din Ciorteşti. Dintre medicii care au acţionat în instanţă, majoritatea au cerut cheltuieli de judecată de până la 2.500 de lei.

 

 Cazurile minore trec pe la centrele de permanenţă


În judeţul Iaşi există zece astfel de centre, care asigură asistenţa medicală continuă. Iniţial, la puţin timp după intentarea procesului, coordonatorii centrelor de permanenţă susţineau că dacă vor fi nevoiţi să plătească sumele respective, care s-ar fi ridicat la 20.000 de lei, se va ajunge la dispariţia acestor unităţi, ceea ce ar contribui la aglomerarea unităţilor medicale de urgenţă din oraşe. Din 2000, de la înfiinţarea acestora, şi până acum, acestea au preluat cazurile minore, de la diferite traumatisme la intoxicaţii. Chiar în ultima gardă, la Ciorteşti au fost preluate 24 de cazuri, iar zilnic, la centrele de permanenţă din judeţ ajung minimum zece oameni cu diferite afecţiuni.

Contactaţi pe acest subiect, reprezentanţii CJAS Iaşi au declarat că vor reveni cu precizări în cursul zilei de astăzi. 

 

În judeţul Iaşi există zece centre de permanenţă, în comunele Bivolari, Ciorteşti, Deleni, Focuri, Mirceşti, Movileni, Plugari, Schitu Duca, Paşcani şi Podu Iloaiei.

 

sursa www.ziarulevenimentul.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Doina Azoicăi: „Cum dezinfectăm mâinile, suprafeţele, aerul şi obiectele“

Redacția

Alertă la Iaşi! Pesta porcină şi cea a rumegătoarelor mici provoacă îngrijorare

Redacția

În câte zile vom vedea efectele weekendului de relaxare

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site