RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Viața în scaunul cu rotile, un chin în plus pe străzile din Pașcani. Mesaj către edilii locali: “Să facem un schimb de experiență” (VIDEO)

Pașcaniul nu este un oraș sigur pentru persoanele țintuite în cărucioare cu rotile. Trotuarele nu sunt adaptate la nevoile acestora, iar rampele de acces, sunt construite necorespunzător, sau lipsesc cu desăvârșire. Astfel, viața în scaunul cu rotile în Pașcani este o încercare continuă de adaptare. 

Fie că trebuie să ajungă la o instituție publică, fie că vor să meargă la o farmacie, în Parcul Peștișorul, sau vor pur și simplu să se plimbe, oamenii își riscă viața printre mașini fiindcă nu au încotro. Trotuarele nu au rampe de acces nici în zona vale și nici în zona deal a municipiului.

Răzvan Alexa este unul dintre pășcănenii nevoiți să se confrunte zilnic cu aceste situații. De 20 de ani este țintuit într-un scaun cu rotile, asta în urma unei operații la cap. Nu i-a fost deloc ușoară adaptarea la un nou stil de viață, condiționată de ajutorul celor din jur pentru orice acțiune. A depășit anormalitatea, dar s-a izbit de-a lungul timpului de incapacitatea oamenilor de a-i înțelege handicapul. „În urma unei operații la cap, care a avut loc în urmă cu 20 de ani, am avut această neșansă, pot spune de a rămâne într-un scaun cu rotile”, ne-a declarat Răzvan Alexa.

  

Oamenii uită să se mai bucure de simple plimbări, sau poate nu mai au timp să le facă, nu este și cazul lui Răzvan Alexa. Bărbatul, în vârstă de 40 de ani este un exemplu elocvent de cetățean care caută soluții pentru bunăstarea orașului. În situația lui, mai sunt câțiva pășcăneni.

Și-a sacrificat o zi din viață pentru a fotografia zonele din municipiu în care accesul persoanelor în scaunul cu rotile nu poate fi realizat. A realizat un filmuleț, în speranța că atrage atenția edililor locali. Răzvan a descoperit la nivelul șase al scărilor mici o problemă semnalată și de alți oameni în trecut, respectiv incapacitatea unui om în scaun cu rotile de a înainta, fiindcă nu are pe unde. “Am dorit să arăt autorităților cum se circulă cei asemenea mie, în cărucior cu rotile. Mi-a luat o zi să realizez acest videoclip pentru că eu am posibilitatea să mă deplasez cu acest tip de cărucior pe o distanță mai lungă. Din punctul meu de vedere, scările care sunt realizate toamna trecută au fost realizate, dar ei nu și-au dat seama că noi suntem în 2016 și nu au făcut accesibilitatea ca lumea”, a adăugat pășcăneanul.

Pășcăneanul, singurul care a semnalat problema pe o rețea de socializare este în măsură să înțeleagă nevoile oamenilor în aceeași situație cu el.  Răzvan are și un mesaj pentru autoritățile publice locale. Hai să facem un schimb de experiență, adică să încerce ei să stea 2-3 zile în cărucior și să meargă să își ia o pâine, medicamente, etc. Iar apoi, dacă le convine cum sunt rampele în oraș, eu nu mai spun nimic”, a concluzionat bărbatul.

Rampele pentru scaune cu roţile sunt planuri înclinate ce ţin loc de trepte pentru trecerile de nivel. Acestea dau utilizatorilor de scaune cu roţile şi celor cu dificultăţi de mers posibilitatea de a trece mai uşor de diferenţele de nivel.

{youtube}2M-6UDpSTU8{/youtube}

Related posts

Cea mai frumoasă fotografie de Crăciun, premiată de NASA, provine din Torino. „Superga și Monviso se întâlnesc cu Luna” / ”Suntem înconjurați de minuni, chiar și fără fotomontaje sau inteligență artificială”

Redacția

Poșta română angajează pentru Pașcani factor poștal distruitor urban

Oana Cordoneanu

O contabilă de la Spitalul CF a fost găsită decedată în apartamentul său

Răzvan Grecu
Încarcă...