NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Verdict în cazul ocupării domeniului public fără documente legale: Responsabilitatea este a primarului, nu a consilierilor locali!

Ședință tensionată a comisiilor reunite din legislativul local. Consilierii locali, reprezentanți ai Poliției Locale, secretarul Irina Jitaru, funcționari publici de la patrimoniu și urbanism, au discutat pe marginea raportului cu privire la ocuparea domeniului public de către o serie de firme din municipiu.

Discuțiile participanților au arătat că pe domeniul public s-a construit haotic, o vină fiind trecută și în dreptul celor care au condus în în urmă cu mai bine de 10 ani.

„Știți cum era. Ia și fă, și uitați unde s-a ajuns. Noi acum trebuie să răspundem pentru că altcineva nu și-a făcut datoria”, a subliniat Irina Jitaru, secretarul Primăriei Pașcani.

Raportul întocmit anul trecut de către Poliția Locală, vine ca urmare a celui care a fost realizat în anul 2010. Atunci peste 40 de agenți economici au fost identificați că ar ocupa suprafețe mai mari de pe domeniul public, deși aveau cereri la Primărie pentru a primi concesiuni sau contracte de închiriere. Într-un final ei au fost puși să achite o serie de sume , reprezentând o redevență pentru ocuparea domeniului public. Ulterior Primăria trebuia să continuă procedurile pentru ca aceștia să intre în legalitate.

Ce a făcut Primăria de la momementul întocmirii raportului din 2010 și până în prezent? Ați demarat acțiuni?”, a fost întrebarea consilierului Codrin Toma, membru în Comisia Juridică.

Răspunsul funcționarului Vasile Leahu, cel indicat de secretatul Jitaru să răspundă pentru că ar cunoaște situația de acum zece ani, a întârziat să vină.   Cu toate acestea chiar dacă demersurile funcționarilor la cererile agenților economici nu au fost finalizate, mulți dintre aceștia au achitat inclusiv pentru 2019 redevența, lucru menționat și de șeful Poliției Locale.Consilierul Claudiu Bodoașcă a precizat că sunt foarte multe situații generate de decizii greșite ale celor care au condus Primăria. El a spus că sunt cazuri în care pe terenuri închiriate agenții economici au primit autorizații de construcție definitivă, un exemplu find magazinul celor de la West Moldavia din Gară. Mai mult, o instituție bancară din zona deal a obținut autorizație de construcție pe un teren care nu figurează nicăieri.

Opinia celorlați consilieri locali, susținută și de cea a secretarului Irina Jitaru, a fost aceea că în acest caz ar fi trebuit să se pronunțe instanța de judecată. Împotriva agenților economici ar trebui emise de către primar dispoziții de demolare, care cu siguranță ar fi contestate, iar decizia revine unui judecător.

Mulți dintre consilierii locali au încercat să explice celor prezenți că nu au pârghii legale de a lua decizii în acest caz, întrucât legea nu le permite acest lucru, atributul fiind al aparatului de specialitate și al primarului. Poliția Locală se subordonează instituției Primarului, iar ca urmare a acțiunilor întreprinse acesta a fost direcționat spre soluționare și competență celor de la juridic și urbanism.

Consilierul Sorin Olariu a fost de altă părere. El a atacat consilierii PNL și pe Marius Pintilie.”Încercați să amestecați lucrurile”. După mai multe vorbe aruncate, acesta a promis înființarea unei comisii la nivelul Consiliului Local.”Să verificăm tot de pe domeniul public. Nu vreau să se creadă că mă raportez doar la cineva anume”, a spus Olariu. Doar că la finalul intervenției a aflat că acest lucru nu se poate face, responsabilitatea fiind a instituției primarului prin serviciile din subordine.

Cu privire la sancțiunile dictate, consilierul Toma și secretarul Jitaru au spus că nu au fost corect fundamentate și că odată atacate în instanță de agenții economici, judecătorii le vor anula. Șeful Poliției Local a susținut că angajați din subordine și-au făcut corect treaba și nu ar trebui să existe îndoială în acest caz.

Cum atât cei din Primărie cât și mare parte din consilieri au susținut că nu sunt la acest moment soluții de rezolvare a cazurilor, s-a ajuns la concluzia că Primăria trebuie să formuleze acțiuni în instață.

Advertisements
Loading...

Related posts

Băncile reduc avansul pentru creditele de casă

Redacția

Unirea Ruginoasa – Unirea Mircești, joacă sâmbătă cu trofeul pe masă

Marius Parteni

Noul regulament de comerţ stradal, rectificări bugetare, linii noi de gardă la Spitalul de Urgenţă şi majorarea preţului la transportul public, principalele proiecte de hotărîre din şedinţa ordinară de CL de săptămâna viitoare

Răzvan Grecu
Încarcă...