Un parazit purtat de pisici, Toxoplasma gondii, ar putea fi responsabil pentru creșterea fragilității la adulții în vârstă, relevă un nou studiu, în condițiile în care se crede că 11-15% dintre americani au fost infectați de acesta la un moment dat, aceasta este o descoperire semnificativă.
Descoperirea, făcută de o echipă internațională de cercetători, se adaugă la ceea ce știm deja despre T. gondii: că aceasta poate provoca simptome asemănătoare gripei la multe persoane și probleme mai grave, cum ar fi convulsii, la persoanele cu un sistem imunitar mai slab, relatează Science Alert.
“Adesea ne gândim la infecția cu T. gondii ca fiind relativ asimptomatică, dar acest studiu evidențiază faptul că, pentru unii oameni, poate avea consecințe semnificative asupra sănătății mai târziu“, spune fiziologul Christopher Lowry de la Universitatea Colorado Boulder.
Echipa de cercetători a suspectat că parazitul ar putea fi una dintre cauzele “inflamației”, sau inflamația persistentă legată de vârstă care contribuie la fragilitate. Testele de sânge de la 601 adulți spanioli și portughezi în vârstă de peste 65 de ani au fost analizate pentru a determina măsurile de fragilitate, inclusiv pierderea neintenționată în greutate, oboseala și pierderea acuității mentale.
Deși nu a fost găsită o asociere între infecțiile cu T. gondii și fragilitatea, printre cei care au fost infectați cu T. gondii, persoanele care au produs un număr mai mare de anticorpi pentru a lupta împotriva acesteia au fost mai susceptibile de a prezenta semne de fragilitate.
Altfel spus, arată sursa citată mai sus, există semne ale unei legături între o reacție imunitară mai severă la acest parazit și o probabilitate mai mare de a fi mai fragil la bătrânețe. Nu este suficient pentru a dovedi legătura de cauză și efect, dar se pare că ar putea fi ceva la mijloc, arată studiul.
Boala poate rămâne nedetectată mai multe decenii
În ceea ce privește inflamația, cei cu un răspuns mai puternic la T. gondii (poate printr-o infecție mai răspândită sau prin infecții multiple) au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate de anumiți biomarkeri ai inflamației, sugerând o altă legătură potențială.
Având în vedere că ratele de infectare cu T. gondii cresc pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și că aceasta poate rămâne latentă și nedetectată în corpul uman timp de mai multe decenii, cercetătorii spun că trebuie să fim și mai atenți atunci când vine vorba de evitarea infecției.
Acest lucru se poate întâmpla prin expunerea la ouăle de T. gondii (în litiera unei pisici, de exemplu, sau în apa contaminată) sau prin consumul de carne insuficient gătită care a fost infectată de parazit. Ținerea pisicilor în casă și evitarea animalelor fără stăpân pot fi și ele de ajutor.
De fapt, există deja o mulțime de motive pentru a evita T. gondii. Infecția cu acest parazit a fost asociată anterior cu leziuni ale mușchilor scheletici și chiar cu schizofrenia, din cauza efectelor sale potențiale de alterare a minții.
“Această lucrare este importantă, deoarece oferă, pentru prima dată, dovezi ale existenței unei legături între fragilitatea la adulții în vârstă și intensitatea răspunsului la infecția cu T. gondii“, spune psihobiologul Blanca Laffon de la Universitatea din A Coruña, Spania.
Cercetarea a fost publicată în Journal of Gerontology: Medical Science.
sursa adevarul.ro