RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Variantă pentru deschiderea restaurantelor: cei care refuză vaccinarea sau testele să stea pe terasă. Ceilalți, și la interior

Prima întâlnire a repezentanților industriei ospitaliății cu premierul Florin Cîțu cu privire la revenirea la normalitate de la 1 iunie a avut loc astăzi. Restaurantele ar urma să funcționeze la interior la o capacitate de cel mult 50%, iar reprezentanții sectorului HoReCa spun că sunt dispuși să suporte costurile cu testarea rapidă a clienților. Ei iau în calcul și posibilitatea ca cei care refuză să se vaccineze sau să fie testați să aibă acces doar pe terasă, iar cei care și-au făcut vaccinul, au dovada că au trecut prin boală sau acceptă testele rapide să poată lua masa și la interior.

„Am discutat cum putem funcționa mai deschis începând cu data de 1 iunie. Asta înseamnă posibilitatea de a funcționa la interior cu o anumiă capacitate, între 30 și 50 la sută, totodată pregătirea industriei ospitalității în sensul în care angajații din HoReCa vor avea prioritate la vaccinare. Și acum lucrăm într-un grup de lucru, cu comitetul de vaccinare, în așa fel încât toți angajații care doresc să se vaccineze să poată avea acces la vaccin mai facil, astfel încât clienții care doresc să iasă la restaurant sau în hotel să aibă siguranța că angajații sunt vaccinați”, a spus Dragoș Petrescu, președintele asociației HORA.

El a spus că, din 14 mai, când Uniunea Europeană ar urma să finalizeze certificatul verde, orice român va putea să dovedească mai ușor faptul că a fost vaccinat.

„În Europa deja se experimentează proiecte în care să poți avea acces facil cu certificat verde, dar și cu testare rapidă, pentru că nu toată lumea dorește să se vaccineze. Nu e vorba de obligativitatea de a te vaccina. Așadar, pe lângă vaccinare, luăm în considerare testarea pe costurile operatorilor. Deci nu discutăm de un potențial cost pentru cetățenii României”, a adăugat el.

  

Petrescu a precizat că toate aceste reguli care ar putea ajuta redeschiderea industriei ospitalității la 1 iunie vor fi decise în comitetul interministerial anunțat ieri de premierul Florin Cîțu.

„Orice cost care e suportat de operator se regăsește cumva, dar nu vor crește prețurile datorită acestor costuri, ni le vom asuma noi”, a spus și Călin Ilie, reprezentant HORA.

„Nu ne așteptăm ca toți clienții noștri să urmeze a fi testați, pentru că avem o categorie de clienți care a trecut prin boală și care s-a vaccinat, așadar cei care vor fi testați rapid vor reprezenta o minoritate, iar acest cost între 2 și 3 euro e unul asumat de către operatori, pentru că-ți convine mult mai mult să poți funcționa și să ai acest cost, decât să nu poți funcționa”, a explicat Petrescu.

El a adăugat că nu se pune problema delimitării spațiului pentru cei vaccinați și pentru cei care și-au făcut vaccinul.

„Însă există posibilitatea să putem lua în considerare ca acei clienți care vin în siguranță să poată lua masa chiar în interior. Dacă nu dorești să te vaccinezi nu e nicio problemă, dacă nu dorești să te testezi iarăși nu e nicio problemă, atunci va trebui să te menții în siguranță și să respecți regulile actuale, să stai pe terasă și astfel poți lua și tu masa. Deci nu vorbim de discriminare, vorbim de posibilitatea fiecărui cetățean de a-și putea organiza o nuntă, un botez sau de a putea funcționa la interior cu restricții, dar restricții mai lejere”, a adăugat el.

digi24

Related posts

Lista celor 100 de câştigători la Loteria bonurilor fiscale din iunie

Redacția

Programul Rabla va fi regândit

Redacția

Loteria bonurilor fiscale

Redacția
Încarcă...