NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Vânzători ambulanți de ciuperci amendați de Poliția Locală. Avertismentul medicilor!

Ca în fiecare an, în pieţele agroalimetare de pe raza municipiului Paşcani îşi fac apariţia vânzătorii ambulanţi de ciuperci de pădure. Mulți dintre cumpărători nu sunt îngrijorați de faptul că în fiecare an zeci de oameni ajung pe patul de spital după ce au consumat ciuperci otrăvitoare.  Medicii trag un semnal de alarmă! Ei recomandă cetăţenilor să cumpere astfel de produse doar din magazine pentru a nu risca o toxinfecţie alimentară sau mai grav, alte complicaţii. Bureții sunt interziși la vânzare în piețele din Pașcani, așa că în ultima perioadă polițiștii locali au dat mai multe amenzi celor care nu respectă legea.

”In data de 01 si 02.10.2021,numitii L.D.,L.M.,R.C.,G.I.G., si N.T. au fost sanctionati contraventional conform prevederilor HCL.30/2002, modificata si completata,cap.X,pct.16 ,cu amenda in suma de 150 lei,fiecare, pentru ca au comercializat neautorizat ciuperci din flora spontana. Reamintim cetatenilor care cumpara ciuperci din flora spontana,ca in conformitate cu prevederile Legii 30/2006,republicata-privind regulile de sanatate publica la folosirea ciupercilor din flora spontana,ca acestea pot fi comercializate numai dupa ce au fost controlate si stabilite ca fiind comestibile de catre un inspector specializat in domeniul sanatii publice si care elibereaza un certificat de calitate in acest sens.Comerciantul este obligat sa afiseze autorizatia intr-un loc cat mai vizibil,in imediata apropiere a locului de vanzare a ciupercilor.Ciupercile se comercializeza pe specii si numai separat de alte marfuri sau produse.Conform prevederilor HCL.30/2002,modificata si completata,cap.X,pct.16, este interzisa”comercializarea neautorizata a ciupercilor din flora spontana,a florilor si fructelor de padure si a plantelor medicinale in piete”(incalcarea interdictie se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 150 lei si 300 lei)”, conform unui anunț făcut de Poliția Locală Pașcani.

Au dreptul de comercializare a ciupercilor doar cei care au crescătorii autorizate și pot prezenta certificat fito-sanitar sau de calitate a mărfii. În ciuda acestui lucru, comercianții și-au făcut apariția în piața din deal, unde și-au expus marfa, chiar dacă ciupercile nu au control fitosanitar, pentru a se stabili dacă sunt bune de consum.

Advertisements

Related posts

I.P.J. Iaşi și-a făcut public raportul de activitate pe primele 3 luni ale anului 2013

Redacția

Doi tineri din Târgu Frumos sunt cercetați după ce au furat alcool în valoare de 3000 de lei

Teona Gherasim

Articole de îmbrăcăminte contrafăcute confiscate de polițiști, ca urmare a unei acțiuni organizate astăzi

Marius Parteni
Încarcă...