NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Vacanţă în ţară sau în străinătate? Când vom putea să ne facem rezervări?

În timp ce autorităţile ne îndeamnă să ne facem vacanţele de anul acesta în România, proprietarii de pensiuni spun că au început să sune telefoanele turiştilor pentru rezervări, dar încă nu ştiu ce să le răspundă acestora.

În câteva luni, pandemia de coronavirus a dat peste cap toate trendurile mondiale din turism. Dacă la începutul anului vorbeam despre vacanţe în extrasezon, despre călătorii cu mijloace de transport nepoluante, volunturism şi alte lucruri care ar fi trebuit să definească turismul anului 2020, acum trebuie să ne mulţumim dacă putem ieşi din casă, undeva, oriunde.

Organizaţia mondială a turismului estimează, pe bună dreptate, că noul trend al anului 2020 îl reprezintă turismul naţional. Atât din motive practice (nu e încă foarte clar ce va însemna din punct de vedere birocratic trecerea graniţei), dar şi din motive de siguranţă: oamenii vor prefera să plece în vacanţă cât mai aproape de casă şi, cel mai bine, în propria ţară. Pentru români, asta nu e neapărat o veste bună. România este o ţară cu o infrastructură de transport foarte proastă, iar dacă dăm la o parte litoralul, atunci este foarte greu să ajungi într-o destinaţie locală. Şi nu vorbesc doar despre celebrele cozi de pe Valea Prahovei. Mă gândesc, de exemplu, că anul trecut am făcut 12 ore să ajung cu maşina din Bucureşti până în Maramureş şi vreo 14 ore la întoarcere.

În orice caz, autorităţile din România ar vrea să ne ţină în ţară în această vară, fie şi dacă ne gândim că, deocamdată, nu şi-au manifestat intenţia de participa la aşa-numita bulă turistică iniţiată de Grecia, Bulgaria şi Serbia. Cele trei ţări au luat decizia să ridice simultan restricţiile de călătorie de la 1 iunie, astfel încât cetăţenii să poată trece dintr-o parte în alta, fără obligaţia carantinării timp de 14 zile. Doar pe baza unei declaraţii pe propria răspundere. În mod evident, mai interesaţi de turiştii externi sunt grecii şi bulgarii, decât românii, în condiţiile în care România este o ţară care mai degrabă exportă turişti decât importă. În acelaşi timp se vorbeşte tot mai apăsat despre frica oamenilor de a se îmbolnăvi, plus nevoia de a respecta distanţarea socială, fără ca acest lucru să devină o corvoadă.

Mă gândesc că de unde vor face oamenii rost de câţiva metri în plus în jurul lor pe plajele din România, acolo unde în sezonul de vârf nu poţi să arunci un ac fără ca acesta să cadă pe şezlongul sau prosopul vecinului. Toate studiile arată că oamenii vor încerca să evite aglomeraţiile în vacanţă. Iar în aceste condiţii, una dintre soluţiile cele mai la îndemână o reprezintă cele peste 8000 de spaţii de cazare mici, gen pensiuni, vile, cabane, înregistrate în România în acest moment.

Sezonul turistic se deschide teoretic la 1 iunie, adică peste câteva zile. Şi în acest moment, unităţile de cazare sunt deschise, potrivit legii, dar doar pentru călătorii în interes de serviciu. Sau pentru cei care fac drumeţii sau călătorii în aer liber. Dar, foarte important: dacă te cazezi undeva, nu vei avea unde să mănânci. Pentru că restaurantele sunt închise.

ZIARUL DE IASI

loading...
Advertisements

Related posts

Bebeluș născut în ambulanță, la Fălticeni. „O bucurie mult așteptată în aceste zile încărcate de suferință și COVID”

Redacția

Pacient cu numeroase afecţiuni s-a vindecat de COVID-19! Carmen Dorobăț: S-a început studiul clinic cu Remdesivir

Redacția

Un medic ieșean îndeamnă la optimism: „10 motive să nu ne temen de coronavirus”

Redacția
Încarcă...