NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Unul dintre cei mai bogaţi români, condamnat cu executare la Iaşi

Tribunalul Iaşi a finalizat vineri, la prânz, dosarul în care omul de afaceri Gruia Stoica a fost acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat. Stoica a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare, după ce judecătorii ieşeni au contopit o condamnare anterior, cu suspendare, pe care afaceristul o are. În acelaşi dosar, Vasile Didilă a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, iar Vasile Răducan a primit 3 ani de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă. Gruia Stoica este judecat la laşi pentru o privatizare dubioasă pe care a instrumentat-o la Paşcani, în 2003.


Stoica este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală, alături de el mai fiind trimişi în judecată Vasile Didilă şi Vasile Răducan.
DIICOT Iaşi a reţinut în rechizitoriu că, în 2003, SC Grup Feroviar Român SA a cumpărat acţiunile societăţii SC Transbordare Vagoane marfă CFR-TVM Iaşi. La acel moment, Vasile Didilă era preşedinte al Consiliului de Administraţie de la firma deţinută de Gruia Stoica.

Preluarea s-a efectuat prin achiziţionarea întregului portofoliu de acţiuni de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă – CFR Marfă SA“, detaliază DIICOT.


Anchetatorii spun că între 2003 şi 2005, cei trei inculpaţi, „bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă“, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, elaborând un plan prin care să diminueze contribuţiile către stat a celor două firme. Astfel, prin intermediul societăţilor, cei trei ar fi rulat mai multe sume de bani creând aparenţa unor relaţii comerciale.


„În cadrul grupului infracţional, fiecare dintre cei trei inculpaţi a îndeplinit un anumit rol în circuitele evazioniste şi de spălare a banilor. După achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al SC Transbordare Vagoane Marfă, inculpaţii Didilă Vasile, Răducan Vasile şi Stoica Gruia au schimbat conducerea societăţii impunând propriile reguli“, au explicat procurorii.

Aceştia au mai arătat că în circuitul relaţiilor comerciale fictive ar fi fost introduse şi alte firme, în scopul spălării banilor. Anchetatorii au exemplificat un contract fictiv de subînchiriere vagoane şi unul, tot plăsmuit, de consultanţă. Prejudiciul total s-ar ridica la 8,8 milioane de lei, a mai arătat DIICOT.

loading...
Advertisements

Related posts

Patronul REMAR Paşcani, reţinut! Aranjamente pentru 100 milioane euro

Redacția

Tânără soţie fugită din izolare, găsită cu doi bărbaţi în mașină. Soţul sunase la 112

Redacția

Zece motive să vizitezi Munţii Măcinului. Este locul unde păşeşti pe roci mai vechi decât dinozaurii

Redacția
Încarcă...