NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Un tânăr din Ruginoasa a dezvoltat o afacere de succes

Cosmin Rotaru, unul dintre tinerii din Iași care a accesat fonduri europene, merge des în străinătate la fermieri pentru a vedea cum fac aceștia agricultură și ce tehnologii folosesc. Experiența acumulată la aceste ferme din Europa l-a ajutat pe tânărul din comuna Ruginoasa să dezvolte o afacere de succes, care valorează 300.000 de euro. Anul acesta, el a obținut 50.000 de euro prin submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri – și a cumpărat trei utilaje agricole

Tânărul Cosmin Rotaru, din Iași, a preluat afacerea familiei și a dezvoltat-o cu ajutorul fondurilor europene. Spune că merge des în străinătate la fermieri cu experiență, pentru a învăța cât mai multe despre cum rezistă afacerile lor. Ieșeanul are doar 26 de ani, dar administrează o afacere de 300.000 de euro. Anul acesta a obținut alți 50.000 de euro, bani europeni, pentru a dezvolta afacerea.

„Am îmbunătățit parcul de utilaje agricole cumpărând trei utilaje noi. Părinții mei lucrează în agricultură, unchii mei – la fel, deci am crescut într-o familie de agricultori. M-am născut în fermă (n.r. – râde). Nu a fost greu să duc mai departe tradiția familiei. Noi avem acum 100 de capete de Bălțată Românească și ne ocupăm de 60 de hectare de teren agricol, din care 10 hectare sunt pășuni. Acum plec în Franța să văd o fermă! Am fost în toată Europa și am văzut cum se face agricultură. E normal să văd cum sunt fermele din străinătate, pentru că, așa, văd tehnologii, înțeleg cum mă pot dezvolta. Sunt diferențe, chiar mari, între agricultura din Europa și cea de la noi. Poate și prin prisma faptului că statul ajută agricultorii cu subvenții mari”, spune Cosmin Rotaru, tânăr fermier din comuna Ruginoasa.

Cosmin Rotaru: „Cert e că sunt alte interese la mijloc, care denigrează agricultura”

Tânărul fermier din Iași spune că agricultura din România nu este sprijinită așa cum se întâmplă în alte state europene. Domeniul s-a dezvoltat în Europa datorită subvențiilor mari primite de la stat, ceea ce nu se întâmplă la noi. Mai mult, el spune că prețul oferit de procesator pentru laptele de vacă reprezintă o bătaie de joc la adresa crescătorilor din țară.

  

„Prețul pe litrul de lapte, în România, e derizoriu. Noi vindem cu 1,2 lei litrul. Cheltuielile sunt mari cu ferma, cu pompele, cu sistemul de adăpare. Apa pentru 100 de capete e mai scumpă decât prețul primit pentru lapte. S-au închis ferme și vor fi din ce în ce mai puține. Dacă nu se intervine pe partea asta, vor crește importurile! Nu știu dacă e vorba despre ignoranță din partea autorităților. Cert e că sunt alte interese la mijloc, care denigrează agricultura. Eu mă gândesc în fiecare zi să renunț la fermă, dar mă gândesc și la cât au muncit părinții mei și eu ca să avem această fermă și cât am investit și… merg mai departe”, mai spune tânărul fermier Cosmin Rotaru, în vârstă de 26 de ani.

continuare pe bzi.ro

Advertisements

Related posts

Festivalul de Datini și Obiceiuri „Datini din Străbuni” la Ruginoasa

Redacția

Incidența în comuna Cristești este 1.03. Măsurile dispuse de CJSU Iași!

Redacția

Stolniceni Prăjescu: Primarul a premiat 21 de cupluri la împlinirea a 50 ani de la căsătorie (VIDEO)

Răzvan Grecu
Încarcă...