RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Un tânăr din comuna Vânători s-a ales cu dosar penal pentru că vindea articole pirotehnice

Acţiunea ,,FOC DE ARTIFICII” a fost declanşată la data de 17 noiembrie a.c., din dispoziţia şefului I.P.J. Iaşi, de Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, în colaborare cu Serviciul de Ordine Publică. Prin această acţiune , Poliţia Ieşeană urmăreşte prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Astfel, la data de 11.12.2014, poliţiştii păşcăneni, l-au depistat pe str. Ceferiştilor din Paşcani, pe C. Dumitru, de 20 ani, din comuna Vînători, în timp ce oferea spre vânzare articole pirotehnice. În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală conform Legii nr. 126/1995, privind materialele pirotehnice şi au fost ridicate în vederea confiscării  140 articole pirotehnice.

Prin acţiunea „FOC DE ARTIFICII”, Poliţia Ieşeană urmăreşte prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2014/2015.

  

În acest sens, sunt efectuate controale la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, dar şi activităţi specifice structurilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a obiectelor pirotehnice din clasa I se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000  de lei .

Comercializarea obiectelor pirotehnice către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei

Neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distracţie, fabricate şi confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, în limba română, a denumirii, clasei din care fac parte, instrucţiunilor de folosire, termenului de garanţie, precum şi pericolelor care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 de lei.

În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi).

POLIŢIA IEŞEANĂ RECOMANDĂ:

În această perioadă, recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Din acest considerent, folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în ceea ce ţine de respectarea condiţiilor esenţiale de securitate.

Produsele obţinute în rezultatul arderii acestora pot influenţa dăunător mediul ambiant. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.

Vă recomandăm să folosiţi cu multă atenţie articolele pirotehnice, pentru a evita producerea unor incendii nedorite ori vătămări corporale care ar putea să umbrească frumuseţea sărbătorilor de iarnă.

IPJ IAȘI

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

 

 

Related posts

Pașcani: 10 sancțiuni aplicate de polițiștii locali pentru parcări neregulamentare

Redacția

Un băiat din Iași și-a omorât doi vecini de bloc, mamă și fiu, ca să facă rost de bani pentru droguri. Ieri, a primit închisoare pe viață

Redacția

Șofer băut la volan depistat de polițiști pe o stradă din Todirești

Redacția
Încarcă...