Asociația Go Care România implementează un nou proiect în valoare de 50 000 euro care vizează modernizarea a șase săli de clasă şi creşterea rezultatelor educaţionale şi recuperatorii în demersul instructiv-educativ al copiilor cu tulburări din prin programul Active Citizens Fund.
Proiectul este derulat de Asociația Go Care România în parteneriat cu Scoala Gimnazială Specială Pașcani cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Scopul proiectului constă în cresterea rezultatelor educaţionale şi recuperatorii în demersul instructiv-educativ al copiilor cu TSA de la Şcoala Gimnazială Specială Paşcani.
Prin implementarea proiectului „Design educațional-terapeutic pentru copiii cu tulburări din spectrul autist” se are în vedere:
– reabilitarea și modernizarea a 6 clase conform proiectului de design adaptat particularităţlor elevilor cu tulburări din spectrul autist și dotarea acestora cu tehnologie de ultimă generație (table interactive, panouri de stimulare senzorială, jocuri etc.) și remobilarea spațiilor cu mobilier adaptat.
– adaptarea demersului educational-terapeutic și proiectarea activităţilor conform noului design. Elevii vor beneficia de spații total renovate, dotate cu panouri senzoriale, jocuri didactice necesare stimulării psiho-motrice, mobilier ergonomic, acestea fiind stabilite de specialiștii școlii, în funcție de specificul fiecărei clase de elevi.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societăţii civile și a cetățeniei active şi creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilităţii şi capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului şi consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro
Despre Go Care – România
Așa cum ne declară dl. Liviu Vasile, directorul executiv al asociației, Go Care România, fondată în anul 2008 derulează numeroase proiecte educaționale și social- filantropice și este partener tradițional al Școlii Gimnaziale Speciale Pașcani. Pe parcursul anilor, având ca membri în majoritate cadre didactice, organizația a inițiat proiecte precum „Artiștii speciali”- tabără de creație la Târgu Ocna și Petru Vodă, „Pe urmele voievodului Ștefan cel Mare- pelerinaj la obiective istorice din Nordul Moldovei, ”Tineri pentru tineri” – spectacole caritabile, „O casă pentru o nouă viață”- construirea unei case pentru o familie nevoiașă din localitatea Victoria, cu sprijinul financiar al Fundației Go Care Norge, din Bergen-Norvegia. În prezent organizația a finalizat proiectul „Împreună în școala viitorului” care a constat în desfășurarea a două cursuri cu profesorii și părinții copiilor Școlii Gimnaziale Speciale Pașcani (parenting și inițiere în lucrul cu tehnologia IT) cu o finanțare de 17684 euro, prin programul „Active Citizens Fund România”
Doamna Gabriela Nedelcu, managerul școlii ne declară: „Școala Gimnazială Specială Pașcani oferă servicii educaționale și terapeutice copiilor cu cerințe educative speciale și are în present un număr de18 clase din care 7 pentru ciclul primar, 11 pentru ciclul gimnazial. Clasele pentru deficiență mintală ușoară și moderată au între 8 și 14 elevi, pentru deficiențe asociate între 6 și 8 elevi, iar pentru deficiență mintală severă sunt între 4 și 8 elevi. În prezent școlarizăm un număr de 130 elevi în învăţământul special şi un număr de 41 elevi în învăţământul integrat iar pentru 9 elevi oferim învățământ la domiciliu. Având în vedere numărul crescut de elevi ce prezintă tulburări din spectrul autist, considerăm oportun demersul făcut de Asociația Go Care România, care din nou vine în sprijinul acestor copii.”