NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Un nou sfânt catolic de Iaşi. Se pregătesc dosarele cu mărturii

Episcopia Romano-Catolică din Iaşi au demarat oficial o nouă cercetare pentru a obţine mărturiile necesare care să ajute la obţinerea statutului de fericit şi, ulterior, sfânt, a preotului Dumitru Matei. Acesta a fost un martir al închisorilor comuniste, care nu a renunţat la credinţa sa şi a fost executat prin împuşcare pe 21 februarie 1951.

 Astfel, recent, Preasfinţitul Iosif Păuleţ a semnat decretul episcopal de numire a preotului cercetător Alois Moraru ca fiind „responsabil diecezan pentru adunarea mărturiilor cu privire la viaţa de credinţă a părintelui Dumitru Matei, în vederea pregătirii documentaţiei necesare pentru recunoaşterea şi declararea lui ca fericit şi sfânt”. Pr. Alois Moraru este paroh al Parohiei „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Oneşti şi secretar ştiinţific în cadrul Departamentului de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici”. „Mulţi ani nu s-a ştiut nimic despre modul în care a murit acest preot în închisoarea comunistă de la Jilava, dar cu timpul, mai ales datorită mărturiilor acelora care au supravieţuit în urma procesului «Legaţia Franţei», preoţii şi laicii din Dieceza de Iaşi au aflat câte ceva despre suferinţele îndurate de pr. Dumitru Matei”, au explicat reprezentanţii Episcopiei din Iaşi.

Astfel, începând din luna octombrie a anului 1996, a fost derulată o amplă cercetare arhivistică şi documentară în Arhivele Securităţii. În anul 2001, la împlinirea a 50 de ani de la moartea eroică a preotului, s-au celebrat Liturghii de pomenire, atât în catedrala din Iaşi (18 februarie), cât şi în biserica din Sărata, parohia de origine a pr. Dumitru (21 februarie), la care au participat mai mulţi credincioşi. Cu acea ocazie au fost realizate mai multe înregistrări audio ale celor care l-au cunoscut personal pe părintele Matei. „După cercetarea a mii de file din dosarele «Matei» şi a mărturiilor celor care l-au cunoscut şi au vorbit despre dânsul, credem din toată inima că preotul Dumitru Matei este un erou al credinţei manifestată prin fapte de iubire şi nădăjduim că el va fi cât mai curând ridicat la cinstea altarelor, spre slava lui Dumnezeu şi întărirea în credinţă a credincioşilor”, au mai spus reprezentanţii Episcopiei. 

ziaruldeiasi.ro

  
Advertisements

Related posts

Vocea României! Votați Elena în această seară pentru un loc în marea finală (VIDEO)

Oana Cordoneanu

Simulare de cutremur cu magnitudine de peste 7, în București și Iași

Redacția

HARTĂ: Iaşul, sub cod portocaliu de vreme rea! Comandamentele sunt activate

Redacția
Încarcă...