RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Un nou rateu: Spitalul Mobil nu se mai deschide azi. Nu este oxigen

După cum dădea asigurări chiar Raed Arafat, unitatea modulară de la Leţcani trebuia să primească azi primii pacienţi. Nu se va deschide, însă: s-au constatat deficienţe la avertizoarele de incendii, iar stocatorul de oxigen urma să vină abia azi-noapte. Asta în timp ce spitalele ieşene Covid bat un nou record, în timp ce niciun loc nu este liber. La „Sf. Spiridon“, de exemplu, 11 pacienţi erau ieri pe ventilator, 33 pe oxigen plus alţi pacienţi gâfâind îngrozitor în triaj care nu aveau loc nicăieri. „Noi, în acest moment, facem medicină de dezastru“, spune deznădăjduită şi epuizată şefa UPU.

Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul Clinic „Sfântul Spiridon“ este asediată efectiv de pacienţii COVID-19. Număr record: 44 de persoane care se luptă să învingă boala, dintre care 43 nevaccinate. La spitalele COVID şi suport COVID nu mai încape niciun deget de bolnav, iar ambulanţele sunt doar staţii temporare externe de ATI ale unităţilor medicale. La celălalt capăt al oraşului, departe de cei care mor prin triaje sau UPU, sau chiar acasă, un spital teoretic „ţiplă“ zace tot cu lacătul pe el. Astăzi, Spitalul de la Leţcani ar fi trebuit să se deschidă, după cum dădea asigurări chiar Raed Arafat. Nu va fi însă aşa.

Noi recorduri negative

Ieri s-a înregistrat un număr record de bolnavi pentru toată perioada pandemiei la UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon“. 11 pacienţi pe ventilator şi 33 pe oxigen făceau ca activitatea de la UPU să fie complet blocată. În Triaj, alte persoane disperate, gâfâind şi sperând la o gură de oxigen, aşteptau rezultatul la testare.

„Noi, în acest moment, facem medicină de dezastru. Nu trebuie să fie vreun cutremur, vreun cataclism ca să facem mediciană de dezastru. Ceea ce este acum aceasta este“, a spus prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.

  

Sistemul medical al Iaşului şi al României în secolul XXI ne aruncă parcă undeva în fundul istoriei. Imaginile din curţile unităţilor medicale sunt parcă rupte din vremuri de război. Ambulanţele stau ore în şir, cu bolnavi, aşteptând un loc să se elibereze. Medici implicaţi în prima linie au declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că pacienţii nu au voie să părăsească ambulanţele. Nici dacă doresc să meargă la toaletă. Nevoile şi le fac în saci pe care cineva – vine cândva – îi ia şi îi aruncă.

52 de externări s-au făcut ieri, dar ambulanţele tot existau în curţile spitalelor, arătând dimensiunea fenomenului: 300 de noi cazuri de infectări şi 12 decese.

La Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ , cifra internărilor este mai mult decât îngrijorătoare: şapte paturi la ATI COVID, iar în zona roşie, alte 28. La Maternitatea „Elena Doamna“, cele două paturi ATI erau ocupate, la fel şi cele 10 locuri la gravide confirmate cu SARS COV 2. Un alt record sumbru la Spitalul Clinic „C.I. Parhon“, unde 21 de persoane care urmează şedinţe de dializă au COVID-19, iar cele 4 paturi ATI COVID sunt ocupate. În rest, la fel: nimic liber. Nici la „Sf. Spiridon“, nici la Infecţioase, nici la Neurochirurgie, nici la CFR, nici la Recuperare, nici la Pneumologie, nici la Paşcani, Hârlău sau Târgu Frumos. Dar nici la nivel de ţară, unde la ora prânzului era raportat un singur pat ATI liber.

La câţiva kilometri de imaginea dezastrului din sistemul medical, spitalul NATO Leţcani rămâne pentru încă o zi cu lacătul pe el. Deşi ar fi trebuit deschis astăzi, unitatea mobilă nu va primi niciun pacient. Surse medicale au declarat că s-au constatat defecţiuni la unele avertizoare de incendiu. În acelaşi timp, reprezentantul Agenţiei Euronest, Alina Popa a spus că stocatorul de oxigen va ajunge la spital în această noapte (ieri – n.r.). Fără punerea în funcţiune a stocatorului, miercuri în cel mai bun caz vor fi date în folo­sinţă şase paturi din aproape 100 de ATI. Pentru cele 6 paturi, există 3 medici, 8 asistenţi medicali, toţi ATI, şi alţi 17 pentru alte zone. Conduce­rea militară a unităţii mobile a făcut o solicitare de transfer de personal pentru Leţcani, care vizează 10 medici şi 10 asistenţi. La Iaşi, dar nici în alte judeţe din regiunea Moldovei, nu mai este însă niciunul disponibil.

ziarul de iasi

Related posts

Posturi scoase la concurs în cadrul Spitalului din Târgu Frumos

Oana Cordoneanu

Campania „Nu lăsa depresia să-ți controleze viața! Sănătatea ta mintală contează!”

Redacția

Compartiment special pentru copiii cu autism la Spitalul „Sf. Maria” din Iași. Va fi primul compartiment de acest fel care va funcționa într-un spital din România

Redacția
Încarcă...