NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Un ieşean, propus pentru premiul Nobel pentru literatură

Uniunea Scriitorilor din Armenia l-a propus pe Varujan Vosganian, autorul romanului „Cartea şoaptelor”, pentru premiul Nobel pentru literatură în 2015, se arata pe site-ul araratonline.com, periodic al Uniunii Armenilor din România.

De asemenea, în 2014, Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) l-a propus pe Varujan Vosganian, alături de Mircea Cărtărescu, Nicolae Breban şi Norman Manea, pentru premiul Nobel pentru literatură.

Totodata, fragmente din romanul „Cartea şoaptelor”, de Varujan Vosganian, traduse în 20 de limbi străine, vor fi citite în diverse oraşe din intreaga lume, pentru omagierea victimelor genocidului armean. Pe 21 aprilie, Festivalul Internaţional de Literatură de la Berlin şi Lepsiushaus Postdam vor organiza o Zi mondială a lecturii, pentru omagierea victimelor genocidului armean care a avut loc cu un secol în urmă (zi comemorată de aceştia în data de 24 aprilie) în Imperiul Otoman.

Iniţiativa este susţinută de sute de oameni de cultură din intreaga lume, printre care Herta Müller, Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk, Noam Chomsky, John M. Coetzee, David Grossman, Elfriede Jelinek, Norman Manea, Bernard Noel, Michael Ondaatje, Elif Shafak şi mulţi alţii.

În cadrul Zilei mondiale a lecturii, le vor fi prezentate cititorilor pagini scrise de câteva dintre cele mai importante personalităţi ale culturii armene din ultimul secol, majoritatea purtând semnul unui destin tragic: Zabel Yesayan, Siamanto, Komitas, Yeghise Ciarent, William Saroyan, Hovhannes Siraz, Paruir Sevak, Hagop Mntsuri, Silva Kaputikian şi Hrant Dink.

sursa oradeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

loading...
Advertisements

Related posts

Profesor din Israel impresionat de activitatea educativă din Târgu Frumos

Teona Gherasim

Sfinții 40 de Mucenici: Tradiţii şi superstiţii

Redacția

Sabia de paradă a domnitorului Cuza este expusă la Iași

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site