NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Un iesean a smuls crucile dintr-un cimitir, ca sa poata ara terenul

Situatie fara precedent! O femeie din localitatea Butea, judetul Iasi, a obtinut o hotarare judecatoreasca prin care ii sunt retrocedati 2.500 metri patrati de teren, in cimitirul Eroilor din localitate.

Faptul ca acolo se odihnesc militarii romani care au luptat in al Doilea Razboi Mondial nu l-a impiedicat pe fratele proprietarei sa scoata crucile, ca sa poata ara terenul. Isprava a ajuns la urechile politistilor, care au mers intr-un suflet la fata locului si l-au gasit pe barbat cu crucile in mana. Oamenii legii nu numai ca l-au obligat sa puna crucile la locul lor, dar au deschis si dosar penal in acest caz. Intamplarea i-a revoltat pe membrii asociatiei „Cultul Eroilor”, iar sefii asociatiei din Bucuresti, impreuna cu prefectul Iasului, vor merge maine in Butea, pentru a lamuri situatia.

Povestea dateaza din 1993

  

In 1993, ieseanca a obtinut titlul de proprietate pentru o bucata din terenul cimitirului, iar zece ani mai tarziu a semnat un act cu primaria din localitate, prin care ceda pamantul in schimbul altui teren. Problema a aparut in momentul in care femeia a plecat la munca in strainatate si l-a imputernicit pe fratele ei cu drepturi depline in a lua decizii legate de acel teren. Barbatul nu a mai fost de acord cu intelegerea care fusese facuta cu edilii localitatii si a mers sa isi ceara drepturile in instanta. Acum, are o hotarare judecatoreasca definitiva, care arata ca terenul ii apartine. Cu actul in mana, a mers la cimitir si a inceput sa smulga crucile, ca sa poata ara terenul. Cativa localnici au privit scena ingroziti.

„Vrea sa faca curatenie, dar nu e ceva normal ca sa punem recolta pe mormintele si osemintele oamenilor, bunicilor nostri”, a declarat Gheorghe Milia, primarul comunei Butea. La fel de indignati au fost si membrii asociatiei „Cultul Eroilor”. „Aprindem o candela, o lumânare si depunem câte o floare în memoria celor cazuti, dar ca sa rascolim cadavrele, mormintele, sa scoatem crucile, mi se pare un act care este lipsit de orice bun simt”, a precizat colonelul în rezerva Ioan Timofte, presedintele filialei Iasi a Asociatiei „Cultul Eroilor”. Barbatul care s-a ales cu dosar penal pentru profanare de morminte nu numai ca nu se simte vinovat cu nimic, dar, mai mult decat atat, spune ca nu se va lasa pagubas pana cand nu va cultiva pe terenul sau, chiar daca se afla in cimitir. „Nu am gresit cu nimic, am toate actele, vi le pun la dispozitie. Nu m-am dus sa scot crucile de capul meu, era si primarul acolo, lui de ce nu i se deschide dosar penal? Politia o sa primeasca toate actele si o sa vada ca eu nu am gresit. E mult spus profanare de morminte, eu am scos doar crucile si acum le-am pus la loc, nici nu se cunoaste diferenta”, a spus Marcel Petrisor.

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

BILANȚ ce te strânge în spate! 338 copii din Iaşi au fost abuzați în primele șase luni din an

Redacția

Doi din trei români vor rămâne fără medic de familie până în anul 2030

Redacția

Noi măriri de pensii: Facultatea, masteratul, armata și doctoratul vor fi considerate vechime în muncă

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site