Un fost jurnalist ieşean, Cezar Elisei, în vârstă de 38 de ani, are o iniţiativă inedită. El vrea să strabată pe jos distanţa dintre Iaşi şi Constanţa, timp în care şi-a propus să consume doar apă, nu şi alimente.
El vrea astfel să demonstreze că organismul uman este suficient de puternic pentru rezista la un efort deosebit. Mai jos redăm integral comunicatul de presă prin care Cezar Elisei şi-a anunţat proiectul său.
„Pelerinaj pedestru pentru promovarea postului terapeutic Iași – Constanța 19 – 28 iunie 2020
Este vorba despre o călătorie inedită, destinată promovării postului terapeutic (doar cu apă) și a unei cărți care abordează acest subiect. Pelerinajul implică străbaterea pe jos a distanței dintre orașele Iași – Constanța, prin care subiectul va demonstra că organismul omului este suficient de puternic pentru a rezista unui efort de o asemenea anvergură. Ineditul proiectului este amplificat de faptul că personajul principal nu va consuma alimente, pe perioada călătoriei, iar acest aspect va fi legiferat prin efectuarea de analize medicale atât înainte, cât și la finalul pelerinajului, din care va rezulta faptul că nu s-au consumat calorii.
Pe 19 iunie 2020, ieșeanul Cezar Elisei, va porni pe jos într-o călătorie de 410 km, de la Iași, către Constanța. Ce surprinde în această acțiune este faptul că subiectul nu va consuma alimente pe toată durata călătoriei care va însuma aproximativ 10 zile, ci doar apă.
Motivul acestui demers inedit constă în promovarea postului terapeutic cu apă (abținerea de la alimente), prin care există posibilitatea vindecării unei serii întregi de afecțiuni precum cele cardio-vasculare, ale coloanei și ale mușchilor, afecțiunilor pulmonare, legate de probleme ale pielii, probleme ale sistemului digestiv, probleme ale sistemului excretor, boli ale aparatului urinar și altele.
Temerarul are la activ mai multe perioade de post doar cu apă, ultimul fiind cel mai lung, respectiv de 40 de zile (martie-aprilie a.c.). Cezar Elisei și-a completat experiența mergând în Siberia, unde a postit la o clinică de specialitate de lângă lacul Baikal (cu o experiență în domeniu de 25 de ani și peste 30.000 de pacienți mulțumiți), pentru tratarea unor afecțiuni la inimă și la colon (în luna martie a acestui an). El afirmă că în această perioadă, consumând doar apă, s-a vindecat de fecțiunile de care suferea, iar în urma acestei experiențe a rezultat și o carte pe care o va lansa cu ocazia acestei călătorii: „Jurnalul unui post terapeutic de 40 de zile” (cartea va apărea la editura Meridiane Publishing, Iași).
Plecarea spre Constanța (la Mănăstirea Sfântul Ioan Casian din comuna Târgușor, județul Constanța), acolo unde Cezar Elisei își va spune povestea, va avea loc pe data de 19 iunie. Anticipează că va ajunge la destinație după 10 zile de mers pe jos (28 iunie 2020), la sfârșitul postului Sfinților apostoli Petru și Pavel. Pe parcursul călătoriei, ieșeanul va dormi noaptea la cort.
„Anticipez că voi pierde circa 12-15 kilograme în greutate pentru că efortul de a merge zilnic circa 50 de km consumă destul de multă energie. Am consultat mai mulți specialiști, am fost avertizat că poate fi riscant, însă nu imposibil, mai ales în condițiile în care voi folosi un echipament adecvat; de o importanță aparte pare să fie calitatea încălțămintei. În orice caz, o motivație puternică contează enorm de mult în succesul demersului. Prin această inițiativă îmi propun să atrag atenția asupra potențialului enorm al postului cu apă, care poate trata o serie întreagă de boli. Pentru a da doar câteva exemple, un post de 10 zile (din care 7 zile doar cu apă, iar alte 3 zile cu alimentație de restaurare) este suficient pentru a trata definitiv boli precum astmul bronșic și afecțiuni ale pielii. Este o modalitate de tratament utilizată pe scară largă în țări ca Rusia, Ucraina, Germania, Franța și Statele Unite ale Americii. În România, acest tip de post a fost popularizat de terapeutul Valeriu Popa, însă pare să fi fost dat uitării în ultimii ani. Postul cu apă nu este ceva nou; este o metodă folosită din cele mai vechi timpuri și nu este proprie nici medicinei și nici religiei. Este o practică cu un impact deosebit de puternic de detoxifiere a organismului, precum și tratament pentru o gamă largă de afecțiuni. Am cunoscut în călătoriile mele multe persoane care s-au vindecat urmând acest post terapeutic. Consider că este păcat ca în România să nu se știe despre această metodă, până la urmă atât de ieftină și la îndemână, de a ameliora sau chiar de a trata afecțiuni considerate grave”, a spus Cezar Elisei.
Acesta susține că postul acționează nu numai la nivel fizic, ci și mental, emoțional și spiritual. Pe fiecare din aceste planuri se văd rezultate favorabile după câteva zile de privare de hrană.
Omul de știință japonez Oshinori Oshumi a câștigat premiul Nobel în 2016 pentru descoperirile sale în domeniul autofagiei, un efect foarte benefic al postului intermitent sau prelungit (terapeutic). La inducerea procesului de autofagie, celulele corpului sunt determinate să acționeze în curățirea internă a celulelor nesănătoase, în reciclarea lor, transformându-le în elemente pentru generarea de noi celule. Practic această metodă curăță întregul organism de depozitele nefolositoare pe care le acumulăm în ani de zile de hrănire incorectă și pauze insuficient de lungi pentru ca organele noastre să se recupereze și să se curețe.
Mecanismul autofagiei a fost foarte studiat în ultimii ani, în mod special în legătură cu eficiența acestei practici în prevenirea și tratarea bolilor, dar și în legătură cu subiectul longevității, asupra căreia autofagia are un cuvant important de spus. Autofagia se declanșează prin restricționarea hranei pe perioade scurte de timp – câteva ore, zile sau săptămâni.
Cezar Elisei are 38 de ani și lucrează la Editura Meridiane Publishing din Iași. În 2018 a mai lansat o carte despre alimentație și post numită „Calea Mea. Dietă creștină și alimentație naturală”. Acesta poate fi contactat la adresa de email: eliseicezar@yahoo.com