RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Un elev ieşean din cinci nu are acces la internet. Soluțiile încă nu apar

Anul şcolar a început oficial pe data de 1 septembrie, însă nici până în acest moment nu se ştie exact dacă şi cum vor merge elevii în sălile de clasă de pe 14 septembrie.

Inspectorul şcolar general Genoveva Farcaş a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă care s-a desfăşurat ieri faptul că fiecare şcoală în parte va şti dacă îşi va primi elevii în sălile de curs şi în ce condiţii abia în perioada 7-10 septembrie. Totodată, şefa ISJ a menţionat că fiecare şcoală, în funcţie de decizia consiliului de administraţie, va decide modul în care se vor desfăşura orele, în funcţie de situaţia epidemiologică de la nivelul localităţii şi de resursele materiale, de spaţiul şcolar şi de personalul de care dispune, dar şi de răspunsul DSP sau de analiza pe care o va face inspectoratul şcolar pe baza deciziei de la nivelul unităţii.

„Decizia cu privire la un scenariu sau combinaţia de scenarii, pentru că aceste ghiduri propuse de Ministerul Educaţiei sunt orientative, se ia la nivelul unităţii de învăţământ, la nivelul consiliului de administraţie, care consultă reprezentanţi ai părinţilor, ai sindicatelor şi ai autorităţilor locale. Scenariile nu sunt fixe şi pot fi schimbate între ele, pot fi adaptate pe parcursul unui an şcolar, în funcţie de ceea ce se întâmplă din punct de vedere epidemiologic”, a subliniat prof.dr. Genoveva Farcaş.

Practic, de la o zi la alta sau de la o săptămână la alta o şcoală poate fi în scenariul verde, adică toţi elevii la sala de clasă, însă în momentul în care trei elevi din şcoală sau există mai mult de trei cazuri la mia de locuitori în acea localitate cu Covid-19 atunci se trece automat în scenariul roşu, când se desfăşoară ore doar online. În ceea ce priveşte scenariul galben, acesta se va aplica cu precădere în şcolile care nu dispun de spaţii suficiente, însă se va încerca ca preşcolarii şi elevii din clasele primare, la care se adaugă cei din clase terminale, a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a, să desfăşoare orele la şcoală.

  

Totodată, şefa ISJ Iaşi a menţionat că vor avea prioritate şi elevii care încep un ciclu de învăţământ, adică clasele a V-a şi a IX-a, în ceea ce priveşte prezenţa la şcoală.

Printre problemele discutate ieri s-au numărat situaţia elevilor care vor locui în internate şcolare şi faptul că se încearcă suplimen­tarea de locuri, faptul că se va încerca introducerea de mijloace de transport speciale pentru elevii navetişti, dar şi faptul că se încearcă găsirea de săli suplimen­tare pentru şcolile supra aglo­merate sau modalităţi prin care şcolile pot fi dotate cu sisteme informatice acolo unde acestea încă lipsesc.

În acest moment, conform declaraţiilor făcute de Genoveva Farcaş, la nivelul judeţului sunt aproximativ 23.000 de elevi fără acces la internet sau fără un dispozitiv electronic pentru ore online, dintr-un total de aproximativ 120.000 de elevi.

ziarul de iasi

Related posts

Spectacol de Ziua Internațională a femeii la Târgu Frumos

Marius Parteni

Deschiderea anului școlar în Pașcani: rugăciuni, speranțe și promisiuni

Răzvan Grecu

Rezultate dezastruoase la simularea examenelor naţionale: nu au promovat nici 40% dintre elevi

Redacția
Încarcă...