RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Un cunoscut chirurg ieşean se predă: Cine refuză aderarea la o gaşcă, rămâne pe dinafară!

„Ziarul de Iaşi” prezintă astăzi, în exclusivitate, culisele plecării din ţară, din UMF şi de la Spitalul „Sf. Spiridon” a unuia dintre chirurgii ieşeni cunoscuţi din “noul val”. Doctorul Florin Grecu, cu 28 de ani vechime în spitale, „taie” efectiv cu bisturiul în sistemul medical ieşean, aducând acuze grave.

Devenise cunoscut pentru că prelua cazuri pe care mulţi colegi le refuzau. Medicul a detaliat pentru „Ziarul de Iaşi” motivele deciziei sale: incompetenţă, numiri pe criterii politice, găşti care controlează totul în spital, decizii discreţionare ale şefilor şi, nu în ultimul rând, lipsa de moralitate din sistem. Doctorul spune că picăturile care au umplut paharul au fost două acţiuni disciplinare înscenate. „Am avut sentimentul că sunt trecut pe linie moartă”, ne-a spus Grecu. Managerul spitalului recunoaşte că, în ultima perioadă, au existat tensiuni între medic şi conducere.

  

Tensiunile dintre conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon” şi chirurgul Florin Grecu (55 de ani), de la Clinica a III-a Chirurgicală, au escaladat în primăvara anului trecut. Atunci, în interval de mai puţin de două luni, doctorul Grecu a fost învinuit de nereguli administrative legate de birocraţia eliberării unor avize privind persoanele decedate în spital. Doctorul a fost sancţionat cu avertisment scris în ambele cazuri, luptându-se cu spitalul, apoi, în instanţă, pentru a fi exonerat. Un proces a fost câştigat de chirurg, iar cel de-al doilea, pierdut.

Doctorul Florin Grecu spune că nu a mai aşteptat deciziile justiţiei şi că, imediat după ce a văzut că e anchetat disciplinar pentru ceea ce el numeşte o „făcătură”, a decis să plece definitiv nu doar de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, ci şi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), unde este şef de lucrări. Anchetele ar fi fost doar picăturile care au umplut paharul, spune chirurgul, nemulţumirile sale referitoare la spital, dar şi la sistemul medical local, fiind mai vechi. Florin Grecu a fost de acord să îşi expună aceste nemulţumiri într-un dialog pe care l-a purtat cu reporterii noştri. 

Culisele acţiunilor disciplinare 

Florin Grecu a fost sancţionat prima dată pentru că „a încălcat procedura de eliberare a decedaţilor”, în sensul că ar fi completat un certificat medical constatator fără a avea aviz de la Serviciul de Anatomie Patologică şi de la managerul unităţii. În realitate, fapt necontestat de niciuna dintre părţi, parafa dr. Grecu a fost folosită în acel caz de rezidentul acestuia, fapt considerat o cutumă nu doar în spitalul ieşean, ci în toate unităţile sanitare din România, unde rezidenţii se ocupă, de regulă, de chestiunile birocratice, şi nu medicii primari. „Trebuia fabricat acest motiv, iar finalitatea să fie asta: o sancţiune. Cazul acesta putea fi luat ca o eroare, ca o greşeală a unui rezident. Însă nu întâmplător s-a ales varianta asta, acest scenariu”, spune Grecu. „O făcătură”, spune Grecu despre această sancţionare a sa, care a fost confirmată, însă, de instanţă: „O uzanţă sau cutumă, respectiv aceea că, din cauza programului încărcat al medicilor curanţi, completarea documentelor specifice şi toate demersurile administrative se fac de către medicii rezidenţi atât timp cât contravine procedurilor legale interne de lucru din cadrul spitalului, nu poate constitui o cauză de înlăturare a răspunderii disciplinare”, e motivarea judecătorilor. 

După mai bine de o lună de la cazul parafei puse de rezident, doctorul Grecu s-a trezit vizat de o nouă acţiune disciplinară. De această dată pentru că a refuzat scutirea de necropsie a unui decedat. Acuzaţii diametral opuse faţă de prima anchetă. Era vorba de o pacientă cu cancer care fusese programată pentru o operaţie, însă care, cu o noapte înainte de intervenţie, a murit pentru că, spune dr. Grecu, nu ar fi avut perfuzii. „Familia a venit şi a vrut neapărat să o ia repede acasă şi să o înmormânteze. Eu am zis că trebuie să mă înţelegeţi că eu trebuia să o operez pe mama dumneavoastră şi trebuie să văd care a fost cauza morţii”, a rememorat Grecu. Acesta a indus ideea că reprezentanţii spitalului nu ar fi dorit efectuarea acelei necropsii pentru ca familia să nu descopere că moartea pacientei s-ar fi produs din cauza unor carenţe de îngrijire me­dicală. 

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Municipiul Iași, la un pas să iasă din scenariul galben și să revină în cel verde

Redacția

Lista şi adresa celor 170 de adăposturi speciale pentru caz de război din județul Iaşi

Redacția

Bosch va livra Primăriei Iași o „inteligență artificială” care să-i alerteze pe vatmani de posibile coliziuni

Carmen Bălăceanu
Încarcă...