NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Un consilier local solicită demisia viceprimarului Cristian Rățoi, din cauza amenzilor primite! Primarul Pintilie explică câte sancțiuni a încasat municipalitatea pe mediu

Social democrații pășcăneni încearcă să destabilizeze alianța PNL – Pro România, care conduce Municpiul Pașcani din noiembrie 2020. În ședința de Consiliu Local, ce a avut loc în această dimineață,  consilierul social democrat Mihai Dediu i-a solicitat viceprimarului Cristian Rățoi să demisioneze.

Consilierul local și-a justificat gestul pe motiv că Municipiul Pașcani a  primit mai multe amenzi de la mediu, din cauza încălcării legislațiiei. Dediu a mai transmis că în cazul în care nu va demisiona Rățoi, din funcția de viceprimar, atunci va iniția un proiect de hotărâre în acest sens ce va fi pus dezbaterii aleșilor locali într-o viitoare ședință de consiliu local.

 „Mă adresez, domnilor consilieri și domnului primar, pentru că sunt o serie de lucruri care se întâmplă în Municipiul Pașcani și cred că depășesc cu mult ceea ce am jurat fiecare dintre noi, domnilor consilieri, că vom face tot ce stă în putință pentru binele pășcănenilor. În ultimii doi ani de zile de când domnul Cristian Rățoi ocupă funcția de viceprimar și mă refer la funcția de viceprimar, nu la numele Cristian Rățoi. S-au întâmplat destule lucruri care nu sunt în regulă. Anul trecut ați votat dumneavoastră, eu nu am votat, iar cu votul domniei sale au fost majorate taxele și impozitele, în speranța că se vor aduna niște sume de bani la buget și vom realiza și obiective de investiție pentru municipiul Pașcani, lucru care nu prea se întâmplă. Prin acțiunile domniei sale în primăvară, tăierea arborilor de pe Esplanadă,  la sesizarea colegului nostru, consilier Olariu, Primăria Pașcani a fost sancționată cu amendă de 600 de milioane lei vechi. După care au urmat câțiva arbori din deal cu o altă amendă de 400 de milioane, iar acum de o perioadă scurtă de timp, în urma sesizărilor făcute pentru depunerea de suprafețe de teren private ale municipiului Pașcani de deșeuri, Garda de Mediu a sancționat din nou Primăria Pașcani cu 600 de milioane de lei. Chiar dacă s-a contestat, s-a plătit din sursele care le deține 15.000 de lei, acea jumătate de minim prevăzut de lege. Și sunt și destule alte lucruri care au dus, nu la construirea în municipiul Pașcani, ci la degradarea anumitor lucruri. Deci, dacă prin trei acțiuni, bugetul Pașcaniului a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 160.000 de lei, deci scopul nostru pentru care s-au majorat taxele și impozitele cred că se îndepărtează de dorința celui care l-a inițiat. În aceste condiții, domnule viceprimar, domnilor colegi consilieri, vă rog să vă gândiți care dintre dumneavoastră ați putea ocupa această funcție. Eu personal vă solicit public demisia! Până la ședința ordinară de data viitoare, dacă nu veți face acest lucru, voi veni cu o propunere. Dacă colegii consilieri nu și-o vor asuma, atunci își vor asuma consecințele. Eu consider că activitatea viceprimarului este doar de fațadă”, a acuzat Mihai Dediu, consilier local din partea PSD.

Crstian Rățoi, viceprimarul Municipiului Pașcani nu a răspuns acestui atac politic, însă primarul Marius Pintilie s-a arătat deranjat de acuratețea informațiilor prezentate de Mihai Dediu cu privirile la amenzile încasate de primărie.

Advertisements
  

„Vi se pare corect să scoateți cifrele astea în fața Consiliului local, care nu sunt reale? Nu sunt reale. Deci, ce ați spus dumneavoastră cu Esplanada …. nu este nicio amendă pe Esplanadă!,” a replicat Marius Pintilie, primarul Municipiului Pașcani.

„Ați fost sancționat cu 600 de milioane pentru gunoiul pus pe suprafețele private, domnule primar?”, a întrebat Dediu.

„Este o amendă, dar de valoare de 30.000 lei, pe care noi am contestat-o, da. Chestia este în felul următor, dacă nu o plătești și Doamne ferește pierzi, trebuie să plătești 60.000 de lei,” a răspuns Pintilie.

Consilierul Dediu a atras atenția că aceste amenzi ar trebuie să fie imputate persoanelor care sunt vinovate, lucru cu care primarul Pintilie s-a declarat a fi de acord.

„Sunt de acord că ați plătit-o, dar amenda trebuie să se răsfrângă asupra veniturilor persoanei vinovate,” a transmis Mihai Dediu.

„Aveți dreptate aici, dacă este cineva vinovat, de aia mergem în instanță cu contestații, pentru că nu mă consider vinovat nici eu, nici domnul viceprimar. Ăsta este punctul nostru de vedere. Mai mult decât atât, mai este o amendă dată, dar nu pentru acei copaci de pe Esplanadă, ca să fim clari, ci pentru niște tăieri de copaci, unde o parte dintre angajații de la Gospodăria Comunală nu au respectat procedura de notificare a Agenției pentru Protecția Mediului. Procedură care în ultimii 6 ani de zile 7 ani de zile nu s-a făcut. Deci trebuie să înțelegem. Vă și spun, pentru că am verificat personal lucrurile astea. Acolo s-a greșit și așa cum spuneți dumneavoastră, cei care au greșit vor plăti.  Dacă am greșit eu voi plăti eu, dacă nu am greșit eu, și a greșit altcineva o să plătească cine a greșit. Și mai este o amendă de 2.500 de lei, ca să fim corect informați când vorbim în consiliul local, de la Garda de Mediu pentru că Municipiul Pașcani nu reușește să atingă targetul de reciclare. Asta este chestiunea. Au dat 2.500 de lei, deci trebuie să facem un efort toată lumea, să reciclăm la Pașcani,” a concis primarul Pintilie.

Advertisements

Rămâne de văzut ce vor decide instanțele de judecată și dacă primarul Marius Pintilie se va îndrepta pentru recuperarea banilor împotriva persoanelor vinovate.

Cât privește schimbarea din funcție a viceprimarului Cristian Rățoi, din punct de vedere legal o astfel de inițiativă trebuie să primească minim 13 voturi, lucru improbabil în actualul context politic.

Advertisements
Advertisements

Related posts

Legislativul pășcănean convocat în ședință ordinară, în ultima zi a lunii

Oana Cordoneanu

Poliția Locală va fi dotată cu încă o mașină. Cota lunară de combustibil este de 300 de litri!

Răzvan Grecu

Legume S.A. rămâne pe pământul municipalității! Judecătorii au respins cererea Primăriei Pașcani de evacuare!

Răzvan Grecu
Încarcă...