RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Un consilier local dezamăgit de atitudinea managerului Spitalului Municipal, care se opune centrului de recoltare a sângelui

„Este o criză de sânge la nivel național, iar cei din conducere nu înțeleg necesitatea unui centru de recoltare la noi în municipiu”, este afirmația unui consilier local. Sorin Olariu este dezamăgit de faptul că proiectul depus de el privind înființarea unui centru de recoltare a sângelui care să deservească pășcănenii și oamenii din comunele arondate nu a mers mai departe, demersurile fiind blocate de către managerul Spitalului Municipal de Urgență Pașcani.

 

Olariu a ales să-și exprime dezamăgirea pe o rețea de socializare. Prietenii virtuali au susținut și lăudat curajul acestuia de a arăta cu degetul vinovații pentru nesusținerea unui proiect care ar putea salva vieți.

  

„Ni s-a adus la cunoștință, nouă, consilierilor locali o adresă pe care domnul manager al Spitalului Municipal Pașcani a făcut-o celor de la Centrul de Transfuzii Iași. În opinia mea, dumnealui încearcă să blocheze acest demers fiindcă de fiecare dată când a fost vorba de acest lucru proiect el nu a fost de acord. Până la urmă acest demers al meu este unul politic, iar dacă el v fi aprobat, domnul manager va trebui să se supună. Eu am vorbit si cu domnul Movilă și m-a asigurat de toată susținerea. Repet, acest proiect este pentru toți pășcănenii și pentru toți cei arondați municipiului nostru. Este o criză de sânge în toată țara și mi se pare ciudat că el nu observă asta. Aveam o părere bună despre dumnealui”, ne-a declarat Sorin Olariu, consilier local al municipiului Pașcani.

În continuare proiectul acestuia nu a fost pus pe masa aleșilor.

Reamintim faptul că în luna martie, managerul Pânzaru spunea că nu poate fi înfiinţat un centru de recoltare şi donare de sânge în orice comună sau orăşel. Proiectul ar fi util, însă nu şi oportun la acest moment, din cauza impactului pe care îl are din punct de vedere financiar şi uman.

“Nu putem în orice comună sau orăşel să înfiinţăm centre de recoltare şi donare de sânge. Spitalul nostru are o unitate de transfuzii sangvine, care e cu totul altceva şi este acreditată de stat. În 2015, la Paşcani, s-au transfuzat 205 pacienţi, iar în 2016 – 260 pacienţi. Dacă cetăţeanul respectiv doreşte să înfiinţeze un centru de recoltare a sângelui, trebuie să se intereseze dacă este util şi necesar, dar mai ales cui? Da. Este util, este necesar, dar impactul financiar şi cel uman este imens. Nici nu avem spaţiu pentru aşa ceva şi nici personal performant. Comunitatea noastră are 35.000 locuitori. Donarea de sânge să face la populaţia care împlineşte 18 ani până la 50 ani, în condiţiile în care nu are nicio altă afecţiune şi nu poate dona decât cel puţin o dată pe an. Cei până la 18 ani nu pot dona, cei peste 18 ani merg în centre universitare unde pot dona, iar ceilalţi sunt vârstnici şi bolnavi”, a declarat managerul Pânzaru.

Menţionăm faptul că, la începutul acestei luni, deputatul Petru Movilă a solicitat Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi, informaţii cu privire la înfiinţarea a două puncte fixe de recolatare a sângelui în Paşcani şi Târgu Frumos. Printr-o adresă, aceştia au transmis faptul că înfiinţarea celor două puncte de recoltare a sângelui ar rezolva o parte din necesarul de derivate sanguine labile, şi ar veni în întâmpinarea şi ajutorul donatorilor din oraşelor respective şi a zonelor limitrofe. 

Related posts

Marius Pintilie despre patinoarul votat și șters mai apoi din bugetul local: „Cam așa funcționează Primăria condusă de Dumitru Pantazi”

Răzvan Grecu

ApaVital anunță majorarea prețurilor la apă și canalizare de la 1 ianuarie 2022

Răzvan Grecu

Postare stupidă a primarului Pantazi, pe Facebook: înainte de montarea noilor corpuri de iluminat, era întuneric!

Răzvan Grecu
Încarcă...