RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Un cartier dintr-o comună bihoreană, bagat în carantină sub paza jandarmilor după ce sute de localnici au refuzat să fie testați

Aproape 500 de romi din colonia de la Vadu Crişului au refuzat să li se recolteze salivă şi secreţii nazale, în prima acţiune de testare comunitară din ţară, decisă de autorităţile din Bihor. Pentru că unii s-au dovedit infectaţi şi au fost internaţi la Municipal, colonia va fi carantinată integral, sub paza jandarmilor, scrie Ebihoreanul.

O echipă a Direcţiei de Sănătate Publică Bihor şi a Spitalului Orăşenesc din Aleşd s-a deplasat joi în Vadu Crişului, pentru a recolta probe biologice de la cei aproape 500 de locuitori, însă aceștia au refuzat testarea. 

De două zile a fost pregătită acţiunea. Vadu Crişului a fost desemnată prima localitate din Bihor unde să se facă testare comunitară, datorită numărului mare de romi din colonie, 476 în total, din care patru, inclusiv bulibaşa, sunt internaţi în Spitalul Municipal din Oradea”, a declaratprimarul comunei, Dorel Cosma.

„Am pregătit în colonie două corturi ca puncte de recoltare, au venit din Oradea de la DSP şi de la spitalul din Aleşd, cu Jandarmerie, pregătiţi să recolteze salivă şi secreţii nazale. La ora 9.30, s-au adunat la corturi şi li s-a explicat că nu o să-i doară nimic, că este gratuit, că este spre binele lor. Le-au vorbit şi doi capi de-ai lor, dar degeaba. Numai vreo 20-30 au fost de acord, restul au spus că nu vor să fie testaţi, că ei sunt sănătoşi şi nu vor“, a explicat primarul.

  

Potrivit edilului, din acest motiv, cu acordul autorităţilor judeţene, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a decis punerea în carantină a întregii colonii de romi.

Prima acţiune de testare comunitară a fost programată pentru joi la Vadu Crişului, după ce, cu o zi înainte, la Oradea au fost instruiţi medici şi asistente de la toate spitalele din Bihor, pentru a participa la prelevarea de probe biologice în localităţile cele mai expuse riscului de infectare.

digi24

Related posts

Ministrul de Externe al Germaniei pledează pentru înființarea unui tribunal special împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina

Redacția

Klaus Iohannis, alături de Joe Biden la Summitul liderilor mondiali din cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice de la Glasgow

Redacția

Clotilde Armand enumeră proiectele de Hotărâre boicotate de consilierii locali PNL și PSD și îi reamintește lui Cîțu când a afirmat că: „A negocia cu PSD înseamnă a negocia împotriva poporului român”

Redacția
Încarcă...