NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Un Brexit fără acord poate duce la 12.000 de concedieri în România

Un Brexit fără acord cu UE ar însemna că industria textilă şi de încălţăminte din România ar putea pierde 12.000 de locuri de muncă, adică 2% din PIB şi 1,4% din cifra totală de afaceri din economie, scrie ZF, explicând că multe fabrici vor fi închise din lipsă de comenzi.

România produce haine, fibre textile şi încălţăminte în valoare de 22 mld. lei (4,4 mld euro) anual, adică echivalentul a 2% din PIB, industria având o pondere de circa 1,3-1,4% în totalul cifrei de afaceri a mediului de bussiness local în 2019. Piaţa locală este unul dintre cei mai mari producători de profil din Europa şi chiar din lume.

Un Brexit fără acord ar putea lăsa 130.000 de croitorese şi cusăto­re­se din Europa fără loc de muncă, iar Româ­nia ar fi a treia cea mai afectată ţară, arată un raport al Confederaţiei Eu­ropene a Producătorilor de Haine şi Textile. Mai exact, 12.000 de locuri de mun­că din industria textilă din Româ­nia ar putea fi în pericol în condiţiile în care premierul Marii Britanii Boris John­son, nu ajunge la niciun acord cu Ursula von der Leyen, preşedintele Co­misiei Euro­pene, în negocierile pri­vind rela­ţiile bilaterale post-Brexit. Părţile au anun­ţat prelungirea discu­ţi­ilor până du­mi­nică în încercarea de a găsi o soluţie.

În cazul unui Brexit fără acord, Italia, România şi Portugalia ar avea de suferit cel mai mult din blocul co­munitar, fiecare urmând a pierde 27.000, 12.000 şi respectiv 11.000 de lo­curi de muncă. Asta înseamnă că în Italia mai bine de un sfert dintre angajaţii din domeniu şi-ar pierde slujbele, pe când în România ponderea e de 12%, potrivit Euratex.

  

ziarul de iasi

Advertisements

Related posts

Kaufland invită micii producători agricoli să-şi vândă produsele prin intermediul magazinelor sale

Redacția

Statul returnează taxa de poluare în rate, eşalonate pe cinci ani. Ce proceduri au de urmat şoferii pentru a-şi recupera banii

Redacția

Preţul aurului înregistrează cea mai lungă perioadă de creştere din ultimii şase ani şi jumătate

Redacția
Încarcă...