RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Un bărbat din Hărmănești a investit într-o afacere care a prins tot mai mult teren în România

Un bărbat a plantat la Harmanesti lavanda pe un hectar. Vasile Boca a investit toti banii castigati in Spania. A citit ca lavanda e o planta profitabila si, dupa ce a muncit 10 ani in strainatate, s-a intors in comuna natala.

 

  


“Am strans ceva banuti si am zis sa-i investesc in ceva. Aveam o ideea, dar trebuia sa mai citesc si sa intreb despre ce inseamna afacerea cu lavanda. Acum sunt la primul an de plantare”, sustine ieseanul.

Pentru a infiinta un hectar de cultura de lavanda sunt necesari aproximativ 10.000 de euro pentru procurarea butasilor, plantat si lucrarile de intretinere. In primii doi ani, trebuie efectuate lucrarile de intretinere, de curatare a culturii. In vreme ce lavanda creste, se dezvolta, nicio alta planta nu mai creste la umbra ei. Primele flori de lavanda se culeg din al doilea an de productie, iar planta nu necesita irigat.

Rezista la seceta, tempereturi extrem de scazute, pana la minus 35 de grade Celsius. Florile se vand cu preturi cuprinse intre 8 si 10 lei pe kilogram, iar in al treilea an se acopera investitia si apare profitul daca se extrag uleiurile volatile. Acestea se pot vinde si cu 250 de euro pe litru. De pe un teren de un hectar de lavanda se pot obtine 40 de litri de ulei volatil.

Conform Directiei pentru Agricultura a Judetului Iasi, numarul iesenilor care vor sa planteze lavanda a crescut in ultimii ani. Daca acum 5 ani era doar jumatate de hectar cu lavanda in Iasi, acum sunt peste 10 hectare cu aceste culturi.


o femeie a reușit să creeze un col de Rai, pentru fiul său bolnav

Mama a unui baiat cu probleme de sanatate, femeia originara din Roman a decis in urma cu cativa ani sa investeasca intr-o afacere care a prins teren in ultimii ani atat in Romania, cat si in Iasi. Pe jumatate de hectar a creat un loc de relaxare, unde simt ca uita de toate problemele zilnice.

“Povestea e urmatoarea: sunt mama unui tanar cu dizabilitati si presedintele unui ONG din Roman. Eu sunt originara din Roman, dar parintii au la Strunga o particica de pamant pe care am plantat lavanda. E o planta care imi place, e pentru terapie. Bineinteles ca e o cultura de unde vine si un surplus de bani. Ideea mi-a venit in urma cu mai multi ani si acum s-a concretizat. E un vis implinit”, sustine Elena Damian.

Fiul acesteia, in varsta de 29 de ani, a fost diagnosticat cu tetrapareza spastica si a suferit 29 de operatii de-a lungul anilor. Gradina cu lavanda a fost infiintata pentru a crea produse bio pentru terapie, dar si pentru profit.

“Numai pentru o operatie am platit acum 6 ani aproximativ 7.000 de lei. Lavanda e o terapie pentru mine si pentru baiat. Acum sunt incepatoare, dar vreau sa fac un proiect pentru distilatie. Colaborez cu un inginer din Cluj, puietul este adus din Provence si este pentru cea mai buna cultura de lavanda. Eu merg pe ideea ca tot ce e bio e pentru sanatatea mea si a copilului. Nu cumpar produse din supermarketuri decat daca ajungem in situatii extreme si suntem nevoiti sa cumparam ceva”, mai spune antreprenoarea.

sursa www.bzi.ro

 

Related posts

Declaraţia unică 2023 trebuie depusă până în 25 mai. Ce poţi face dacă nu ştii să o completezi

Redacția

Factură de 972 de lei la electricitate pentru un imobil unde nu mai locuieşte nimeni

Redacția

Restaurantele din România au început să aplice „taxa Covid-19”. Reacția Fiscului

Redacția
Încarcă...