RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

UMF câştigă în instanţă: are dreptul să solicite vaccinarea sau testarea înainte de examen

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi a câştigat definitiv procesul intentat de către Liga Studenţilor din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, alături de cinci studente ale UMF. 

Conform unui comunicat al UMF Iaşi, aceştia au dat în judecată Medicina pentru a suspenda decizia cu numărul 516, luată pe 12 mai 2021, care prevede că participarea la sesiunea de examene este condiţionată de prezentarea unui document. Universitatea a vrut ca toţi studenţii din sesiune fie să fie vaccinaţi anti-COVID-19, fie să aibă un test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore, sau un test antigen rapid negativ, nu mai vechi de 24 de ore. Pentru a intra în sala de examen, studenţii mai puteau prezenta o adeverinţă din care să rezulte că se află în perioada cuprinsă între a 15-a şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. “Decizia a fost emisă pe considerente legate de necesitatea prevenirii răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, a protejării studenţilor, pacienţilor, cadrelor didactice şi personalului medical din unităţile sanitare, în contextul prelungirii stării de alertă pe teritoriul României şi în acord cu Legea Educaţiei nr.1/2011, actualizată, respectiv art. 123, alin.1 şi 2 (privind autonomia universitară), Carta Universităţii de Farmacie «Grigore T. Popa» din Iaşi şi Directiva Comisiei Europene 2005/36/CE, respectiv art. 21 şi 24“, au transmis reprezentanţii universităţii.

Aceştia au specificat faptul că au câştigat atât în prima instanţă, cât şi în urma recursului, iar că ambele instanţe au decis respingerea acţiunii intentate de studenţi. În paralel, la începutul acestei săptămâni, şi medicul Răzvan Constantinescu a deschis o acţiune în instanţă împotriva UMF, atacând de această data şi decizia care interzice personalului didactic accesul în sală fără unul dintre documentele menţionate anterior. Reprezentanţii UMF au precizat că au luat decizia pe data de 18 mai să testeze gratuit toţi cei care merg la examen, dar nu sunt vaccinaţi.

ziaruldeiasi.ro

  

Related posts

Antibiotice sau bacterii periculoase, descoperite în carnea din magazine. Problemele pornesc de la fermieri, spun specialiștii

Redacția

Managerul Spitalului Municipal de Urgență Pașcani a fost și în 2017 cel mai bine plătit angajat al unității medicale!

Răzvan Grecu

Mihai Eminescu sărbătorit în şcolile din Paşcani

Ema Roman
Încarcă...