RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Fapt diversNațional

Ultimele tendințe tactice ale fotbalului modern

Fotbalul este un domeniu care evoluează cu rapiditate, din toate punctele de vedere. Rămân în top doar echipele care sunt la curent cu ultimele tendințe și le integrează la nivel de pregătire fizică și în registrul tactic.

Iată o schimbare pe care nu trebuie să fii specialist ca să o remarci: sistemul 4-4-2, care era la modă în anii 90, a dispărut aproape cu desăvârșire. Cei mai mulți tehnicieni preferă acum sistemul 4-2-3-1, considerat a fi unul care oferă mai multă stabilitate defensivă și, în același timp, mai multă forță de atac.

Antrenorii sunt într-un proces continuu de pregătire, mereu la curent cu tot ce se întâmplă în fotbal azi.Jurnaliștii care studiază fenomenul au constatat câteva trend-uri care deja s-au impus în campionatele dezvoltate și care fac diferența la cel mai înalt nivel.

Cine cântă la pian trebuie să îl și care

„Niciun coordonator de joc nu este mai bun decât un pressing de întâmpinare”, spunea Jurgen Klopp. Antrenorul german a transpus această filosofie în jocul lui Liverpool și a scris istorie pe Anfield. „Cormoranii” au câștigat Premier League și Liga Campionilor fără un număr 10 clasic, dar cu un pressing făcut chiar în treimea adversă, de jucătorii ofensivi.

  

Cu alte cuvinte, atacanții, care de obicei „cântă la pian”, au trebuit să îl și care. Munca de recuperare nu mai este făcută doar de mijlocași.

Acțiunile ofensive încep de la nivelul fundașilor centrali

Fundașii centrali care plecau cu mingea la picior, inițiind astfel atacurile, erau o raritate în trecut. Ni-l amintim pe Ronald Koeman sau, dacă vreți un exemplu autohton, pe Vlad Chiricheș, pe când juca la Steaua.

Acum au căutare apărătorii care știu să dribleze și pasează între linii, care nu bubuie mingea sau trimit celui mai apropiat coechipier, în lateral. Un joc bun la deposedare nu mai este suficient pentru a fi un apărător de valoare în fotbalul modern.

Fundașii laterali sunt … atacanți

La capitolul tendințe fotbal,se remarcă cerința ca un fundaș lateral de meserie „să nu aibă plămâni”. Să fie cam cum erau Dorinel Munteanu și Bănel Nicoliță. Asta pentru că în fișa postului unui „full-back” nu mai este trecută doar obligația de a bloca incursiunile extremelor adverse, ci și aceea de a sprijini atacul aproape la fiecare acțiune.

Un fundaș lateral modern creează superioritate în preajma careului advers, combină bine și în viteză. Un fundaș stânga sau dreapta intră des în careul celeilalte echipe și își păstrează calmul, pentru un asist câștigător sau pentru a înscrie. În sezonul 1990-1991, fundașul dreapta Dan Petrescu înscria 13 goluri pentru Steaua București, în Divizia A. Își făcuse „încălzirea” în campionatul precedent, când marcase de 9 ori.

Mijlocași polivalenți

Tendința prezentată mai sus determină o altă schimbare la nivelul dinamicii jocului. În momentul în care fundașul lateral urcă în atac, plecarea sa este acoperită de mijlocașul la închidere (sau de unul dintre închizători, dacă echipa folosește mai mulți).

Acești jucători din linia mediană chiar fac pregătire specifică în timpul antrenamentelor, pentru a se achita cât mai bine de sarcinile defensive din marginea terenului.

Locul numărului 10 a fost luat de numărul 8

Lionel Messi of Barcelona takes a free kick during the UEFA Champions League Group F match between FC Barcelona and Borussia Dortmund at Camp Nou Stadium in Barcelona, Spain on November 27, 2019 (Photo by Andrew Surma / SIPA USA)

Echipele al căror joc stă într-un coordonator clasic sunt mai ușor de blocat. Este suficient ca un jucător defensiv bun să-i facă marcaj om la om „decarului” pe tot terenul (desigur, nu ne referim la cazul în care numărul 10 este Lionel Messi). Ideea este că pericolul trebuie să vină din mai multe părți, de aceea se pune accentul pe jucători ofensiv cu profil de număr 8, așa cum era Ilie Dumitrescu. Ei aleargă mai mult, vin din linia a doua, dar sunt capabili să și dea o pasă filtrantă. Unele echipe folosesc doi jucători cu profil de număr 10 pe teren, convertiți în „optari”. Aceștia nu mai reprezintă două săbii în aceeași teacă, pentru că au jocul adaptat la noile cerințe.

Oare ce va aduce nou anul 2021, din punct de vedere tehnico-tactic?

Related posts

Județele cu zero cazuri noi de Covid-19 în ultimele 24 de ore

Redacția

Evgheni Prigojin spune că Rusia ar putea înconjura Bahmutul în martie-aprilie

Redacția

Ciucă: Spațiul Schengen va deveni mai puternic și mai sigur prin integrarea României

Redacția
Încarcă...