NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Uleiul de ricin: beneficii și întrebuințări pentru sănătate și frumusețe

Uleiul de ricin este obținut prin presarea la rece a semințelor de ricin, care provin de la planta cu același nume. Acest ulei vegetal este incolor ori are o nuanță pală de galben. El este folosit în industria cosmetică, în industria farmaceutică și la fabricarea vopselurilor ori a maselor plastice.

Originar din Africa și India, uleiul de ricin și-a câștigat popularitatea în întreaga lume datorită proprietăților sale antiinflamatoare, antibacteriene și nu numai. Uleiul de ricin este folosit pentru tratarea unor afecțiuni, dar și pentru înfrumusețarea pielii, a părului și a unghiilor. În Antichitate, egiptenii, chinezii și perșii foloseau uleiul de ricin pentru aprinderea lămpilor, dar și pe post de balsam sau unguent. Apoi, în Evul Mediu uleiul de ricin a ajuns și pe continentul european, unde era folosit pe post de remediu pentru problemele de la nivelul pielii.

Beneficii cosmetice ale uleiului de ricin

Inflamații la nivelul pielii

Fie că este vorba despre arsuri solare, acnee sau piele uscată, uleiul de ricin calmează inflamația de la nivel cutanat. Tot ce trebuie să faci este să aplici ulei de ricin pe pielea afectată, apoi să îl lași să acționeze preț de o oră și să clătești cu apă caldă după. Proprietățile antiinflamatoare, dar și cicatrizante ale uleiului de ricin vor rezolva rapid problema.

Acnee 

Dacă suferi de acnee, stii deja că uleiurile îți pot bloca porii și trebuie evitate. Ei bine, nu este și cazul uleiului de ricin, care este benefic pentru acnee. Spăla-ți fața cu apă călduță pentru a stimula deschiderea porilor, apoi masează-ți tenul cu ulei de ricin, folosind mișcări circulare. Lasă acest ulei de ricin să acționeze peste noapte, iar dimineața clătește fața cu apă rece. Acidul ricinoleic din uleiul de ricin elimină bacteriile care favorizează apariția coșurilor.

Advertisements
  

Piele deshidratată 

Dacă îți dorești un hidratant natural, eficient și ieftin pentru pielea uscată, folosește ulei de ricin. Masează zonele cu piele deshidratată folosind ulei de ricin încălzit în prealabil între palme. Acizii grași din uleiul de ricin pătrund ușor în piele și o rehidratează, oferindu-i un aspect catifelat.

Previne vergeturile 

Acestea apar în urma sarcinii ori a unei slăbiri rapide. Vergeturile pot fi, însă, prevenite așă că, dacă ești însărcinată sau dacă ai de gând să ții o cură de slăbire drastică, folosește ulei de ricin pentru a oferi elasticitate pielii de pe burtă și pentru a preveni vergeturile. În ultimele două luni de sarcină, dacă este aplicat zilnic, uleiul de ricin mărește elasticitatea pielii și vergeturile nu vor fi o problemă pentru tine.

Regenerarea părului 

Uleiul de ricin stimulează creșterea podoabei capilare așa că, dacă îți dorești un păr mai des și mai lung, masează-ți scalpul cu ulei de ricin. Acesta stimulează circulația sanguină, accelerând creșterea părului. Totodată, uleiul de ricin hidratează firele de păr și previne ruperea acestora.

Infecții ale scalpului 

Infecțiile ce apar la nivelul scalpului pot determina apariția mătreții, prurit la nivelul scalpului ori chiar căderea părului. Uleiul de ricin are proprietăți antifungice și antibacteriene, așa că luptă cu microorganismele care provoacă infecții.

Beneficii medicinale ale uleiului de ricin

Dezinfectează rănile – Uleiul de ricin are proprietăți antimicrobiene, așa că poate fi folosit cu succes pentru vindecarea rănilor superficiale, a zgârieturilor ori tăieturilor. Fiind un antiinflamator eficient, acesta ajută și la calmarea durerilor.
Funcționează precum un laxativ – Încă din Grecia Evului Mediu, uleiul de ricin era folosit pe post de laxativ. Acidul ricinoleic din acest ulei este cel care are efecte purgative. Așadar, uleiul de ricin este ideal pentru persoanele care suferă de constipație.
Reduce durerile articulare – Uleiul de ricin folosit pentru masarea articulațiilor reduce inflamația și durerile care vin la pachet cu aceasta.
Poate fi de ajutor pentru curățarea protezelor dentare – o serie de bacterii și ciuperci, inclusiv ciupercile Candida, cresc de obicei pe proteze, iar acest lucru poate crea probleme orale dacă protezele dentare nu sunt curățate și depozitate corespunzător. O creștere excesivă a ciupercilor Candida poate duce la o afecțiune numită stomatită dentară, o infecție care duce la inflamație, roșeață și iritație în gură. Interesant este că prin curățarea protezelor dentare cu ulei de ricin se poate scădea riscul de apariție a stomatitei dentare, deoarece uleiul de ricin poate ajuta la uciderea bacteriilor și ciupercilor. Un studiu din 2013 realizat pe 30 de persoane în vârstă cu stomatită legată de proteze dentare a arătat că tratamentul cu o apă de gură care conține ulei de ricin a condus la îmbunătățiri ale semnelor clinice de stomatită, inclusiv inflamație. În plus, un alt studiu a constatat că periajul și înmuierea protezelor dentare într-o soluție care conține ulei de ricin a dus la reduceri semnificative ale Candida.

Ce alte beneficii are un ulei de ricin pentru față și piele

La nivelul feței, uleiul de ricin are numeroase beneficii:

  • Acnee – Proprietățile antibacteriene și anti-microbiene ale uleiului de ricin fac din acesta un aliat util în lupta contra acneei. Acidul ricinoleic poate să inhibe dezvoltarea bacteriei care cauzează acneea.
  • Textura pielii feței – Uleiul de ricin este foarte bogat și în alți acizi grași, pe lângă acidul ricinoleic. Aceste grăsimi pot să aibă efecte plăcute când sunt aplicate pe față, făcând pielea moale și catifelată.
  • Culoarea feței – Acizii grași din uleiul de ricin pot să încurajeze și dezvoltarea unor țesuturi sănătoase ale pielii, așă că este un aliat util pentru persoanele care au tonuri inegale ale pielii.
  • Pielea sensibilă – Uleiul de ricin are alte proprietăți bune, în sensul că există riscuri foarte mici ca acesta să blocheze porii din piele și tot el reduce riscul de a dezvolta puncte negre, ceea ce îl face un aliat care poate fi folosit pe pielea sensibilă.

În ceea ce privește pielea de pe restul corpului, și în cazul ei uleiul de ricin are proprietăți bogate:

  • Este un bun antiinflamator – Atât uleiul de ricin, cât și acidul ricinoleic au proprietăți antiinflamatoare demonstrate. Acest lucru înseamnă că ele sunt utile în tratarea iritațiilor pielii.
  • Este un agent antimicrobian – În același timp, uleiul de ricin protejează pielea împotriva infecțiilor bacteriene, ținând la distanță microbii care pot cauza anumite probleme.
  • Un ulei hidratant – Uleiul de ricin conține trigliceride, iar acestea pot să ajute la menținerea hidratării în piele. Din acest motiv, un ulei de ricin este un tratament util pentru cei cu pielea uscată.
  • Are proprietăți umectante – Uleiul de ricin are și proprietăți umectante, ceea ce înseamnă că poate să “atragă” umezeala din aer înspre piele, menținând pielea hidratată.
  • Curăță bine pielea – Trigliceridele care se găsesc în uleiul de ricin sunt utile și în îndepărtarea murdăriei de pe piele.

Mod de întrebuințare a uleiului de ricin

Dacă te întrebi cum se folosește un ulei de ricin, trebuie să ai în vedere câteva lucruri. Poate să dureze un anumit timp pentru ca pielea să absoarbă în totalitate uleiul de ricin, însă dacă îl diluezi cu un ulei purtător, acesta va grăbi absorbția în piele.

Advertisements

Așadar, poate fi diluat cu alte uleiuri, cum ar fi cel de măsline ori cel de arahide. Raportul recomandat este de 1:1, ceea ce înseamnă, de fapt, că acea cantitate de ulei de ricin pe care o diluezi ar trebui să fie aceeași cu cantitatea de ulei purtător cu care îl vei amesteca.

doc.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Pășcănenii au interzis la donat sânge. Criza e mare la nivel județean!

Marius Parteni

În ziua în care a fost externată din spital, unde a fost tratată pentru COVID, o femeie s-a aruncat de la etajul 4

Redacția

Iohannis: Există o îngrijorare larg răspândită în legătură cu Omicron. Vom discuta despre cum vom obţine un vaccin nou

Redacția
Încarcă...