NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

UE a alocat 4 miliarde euro pentru autostrada Iași Târgu Mureș, dar guvernele PSD nu au vrut să ia banii

Acuzații extrem de grave ale asociațiilor civice care militează pentru construirea autostrăzii Iași – Târgu Mureș. Surse de la Bruxelles, invocate de asociațiile „Moldova vrea autostrada” și „Împreună pentru A8”, susțin că UE alocat 4 miliarde de euro pentru a cofinanța în proporție de 85 % costurile autostrăzii.

Banii s-ar da prin 2 mari programe de finanțare de care autoritățile române știu dar pentru care nu au vrut să depună cereri de finanțare.  Vedeți mai jos comunicatul celor 2 asociații civice. 

  

 În perioada 21-22 iunie 2018, o delegație a Asociației “Moldova Vrea Autostradă” și a Grupului civic “Împreună pentru A8” s-a deplasat la Bruxelles, pentru a avea discuții și dezbateri aplicate referitoare la proiectele de infrastructură din regiunea Moldovei cu organismele și instituțiile Uniunii Europene. În ziua de 21 iunie, delegația de ieșeni a fost primită de doamna Karima Delli, președintele Comisiei de Transporturi și Turism (TRAN) din Parlamentul European, în cadrul discuțiilor aplicate și țintite, domnia sa menționând că a înțeles necesitatea construirii de autostrăzi în regiunea Moldovei, una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană. Doamna Karima Delli a făcut o declarație extrem de importantă:

Romania, prin Master Planul General de Transport și statele Uniunii Europene, trebuie să-și asume planurile naționale de dezvoltare a infrastructurii rutiere la nivel european și, implicit, să-și asume dezideratul european de modernizare a coridoarelor principale de transport (TEN-T Core Network), în care sunt incluse A 8 si A 7, până în 2030. Reprezentanții societății civile au fost invitați și ca observatori la dezbaterile Comisiei de Transport și Turism (TRAN), unde au văzut modul de prezentare a proiectelor fiecărui stat membru al Uniunii Europene, dar și cum se obțin suplimentările de bugete pentru infrastructura mare, din viitorul exercițiu financiar 2021-2027. S-au aflat informații noi, cu privire la linii suplimentare de finanțare, în afară de POIM, care ar oferi posibilitatea finanțării autostrăzii A8, prin CEF 2 (Connecting Europe Facility), în perioada 2014-2020. În aceeași zi, la Comisia Europeană reprezentanții celor două asociații civice, au fost primiți și de comisarul european pe politici regionale, doamna Corina Crețu, care, alături de experții de la DG REGIO au dezbătut problematica și impactul lipsei autostrăzilor în Moldova. 

articolul integral pe www.topiasi.ro

Advertisements

Related posts

Peste 100 de păşcăneni vor primi masa de Paşte de la Cantina Socială

Ema Roman

Avertizare meteo de NINSORI pentru zona Moldovei

Redacția

Ludovic Orban: Plimbările după 15 mai, doar în grupuri de maxim 3 persoane

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site