Are 93 de ani și a plecat din Sibiu în 1969, atunci când avea 39 de ani, o soție și doi copii. Era a cincea generație a familiei Hess, începută de Michael Hess, coborât din Moravia, în Sibiu, în anul 1805, să deschidă aici un atelier de lăcătușărie. Este povestea familiei Hess, cea care a pus bazele Fabricii Hess, viitoare Balanța, confiscată de la ei de comuniști și dusă în faliment de capitaliști, o poveste de viață relatată de Viktor Hess. Stabilit în Augsburg, Germania, Viktor Hess a vorbit preț de mai bine de un ceas cu jurnaliștii de la Turnul Sfatului, alături de părintele Alexandru Ioniță de la ”Șura Culturală din Gușterița”, cel care va inaugura duminică Muzeul cântarelor „Balanța” și restaurarea unei case din secolul al XIX-lea.
”Sunt născut în 1930”, începe Viktor Hess să vorbească despre el și familia lui. Era elev la Liceul Brukenthal la sfârșitul războiului și la sosirea comuniștilor la putere, în România.
”Eu, în 1947, eram la Liceul Brukenthal din Sibiu. Atunci toate școlile germane, și în Sibiu, și în Brașov, peste tot, în Sighișoara, toate școlile aparțineau de fapt Bisericii Luterane. Ei, în 1947 toate aceste școli au fost naționalizate și noi nu mai aveam unde să mergem.
» Citește continuarea pe pagina autorului