NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Turism printre morminte și cavouri. Cimitirul Eternitatea din Iași, vizitat ca un muzeu

Plimbare în cimitir, printre morminte şi cavouri. Pare începutul unui film de groază, dar la Iaşi se numeşte turism. Oamenii sunt încântaţi să descopre pietrele funerare care arată ca nişte adevărate opere de artă şi să afle detalii neştiute despre personalităţile înmormântate acolo. Au şi un ghid turistic foarte bine pregătit.

Printre monumente funerare, cavouri şi morminte, un ghid turistic le recită poezii turiştilor. De trei ani, turismul în cimitirul Eternitatea este izvor de cultură pentru ieşeni. Aici sunt înhumate peste 900 de mari personalităţi ale ţării noastre: Ion Creangă, Barbu Ştefănescu Delavrancea, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, dar şi generaţii întregi de boieri din familiile Moruzzi, Rosetti și Sturdza.

MămicăAm venit deoarece am vrut să le insuflu copiilor dorinţa de a descoperi Iaşiul şi de a vedea şi altă perspectivă asupra lor

ReporterCum ţi se pare?
CopilInteresant.
ReporterStraniu?
CopilUn pic.

  

MămicăEi sunt generația care află de pe internet în general, nu de la cimitir, au avut posibilitatea de a descoperi.

Cimitirul Eternitatea a fost înfiinţat acum 144 de ani de primarul ieşean Scarlat Pastia.

Meşteri pietrari şi cei mai apreciaţi sculptori ai vremii au realizat monumente funerare şi cavouri pentru marile familii boiereşti, din care au făcut adevărate opere de arte.

Acum trei ani, ghidul turistic Irina Tacu a simţit potenţialul turistic al cimitirului.

Irina Tacu, ghid turistic: Ideea mi-a venit după o vizită la un cimitir în Vestul Europei și am văzut că cimitirul poate fi un punct de atracție. Am realizat că Eternitatea adăposteşte personalități care merită să fie aduse în atenția ieșenilor.

Un tur privat cu ghid turistic costă 25 de lei. Irina presară în discursul ei şi mici picanterii despre personalităţile ieşene demult apuse. În faţa mormântului lui Ion Creangă, turiştii află că îndrăgitul scriitor nu s-a împăcat prea bine cu canoanele preoţeşti.

Irina Tacu, ghid turistic: Mai puțin știu e că a fost înlăturat din diaconie pentru că împușcă ciorile din varful Goliei pentru că făceau mizerie.

De o săptămână, cimitirul Eternitatea a fost declarat monument istoric. Iar de atunci, nu trece zi în care să nu fie vizitat de turişti.

observator

Advertisements

Related posts

“Bocitoarele vesele” au făcut spectacol pe scena Casei de Cultură

Teona Gherasim

Ruginoasa – cel mai frumos și tradițional sat din județ

Teona Gherasim

Vernisajul expoziției de pictură ,,Atemporal”

Oana Cordoneanu
Încarcă...