Înălţimea maximă a fiecăreia va fi de 258 de metri, parcul urmând să fie amplasat între satele Miclăuşeni şi Hândreşti.
Proiectul unui nou parc eolian ce va fi amplasat în județ a trecut de etapa obținerii acordului de mediu, necesară emiterii autorizației de construire. „Parcul eolian, cu o putere instalată de 132 MW, este cel mai mare de acest fel reglementat până acum de APM Iași pe teritoriul județului”, precizează Agenția locală de Protecție a Mediului.
„Situat în proximitatea unor arii protejate situri Natura 2000, respectiv ROSPA 00072 Lunca Siretului Mijlociu și ROSCI 0378 Râul Siret între Pașcani și Roman, proiectul include, pe lângă măsurile specifice de protecție a mediului pe perioada construcției și funcționării, și o serie de soluții/elemente constructive necesare reducerii riscului de coliziune a unor specii de păsări sau lilieci cu palele turbinelor în mișcare”, au explicat cei de la Agenția de Mediu.
Cele 20 de turbine, fiecare cu o putere nominală de 6,6 MW, vor fi instalate de SC WPD România Wind Farm 07 SRL în comuna Butea. Înălțimea maximă a pilonului cu o pală la verticală va fi de 258 m, de trei ori și jumătate mai mare decât cea mai înaltă clădire din Iași, Turnul Palas (73 m), depășind și instalațiile eoliene amplasate anul trecut la Ruginoasa (185 m).
Pe lângă turbine, proiectul de la Butea include platforme de operare, drumuri noi de acces și rețele interne, inclusiv o stație electrică de transformare de 110/33kV.
Parcul, al zecelea de acest fel autorizat de Agenția ieșeană de Protecție a Mediului, va fi construit între localitățile Miclăușeni (comuna Butea) și Hândrești (comuna Oțeleni), urmând să devină funcțional în termen de doi ani. Până acum, a intrat în funcțiune parcul de la Ruginoasa (60 MW, care va avea în final 10 turbine).
sursa ziaruldeiasi.ro