NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
AdministrațieLocal

Tun imobiliar pregătit de ApaVital! Bunuri de peste 2.000.000 de lei solicitate în concesiune, fără licitație publică!

Operatorul județean de apă și canalizare, ApaVital SA Iași, a pus ochii pe o clădire și o suprafață de teren ce aparțin Municipiului Pașcani. Este vorba despre sediul social al fostului operator local, Prest Serv Apa, și terenul aferent acestuia.

Clădirea administrativă are 351 de metri pătrați, iar valoarea de inventar aprobată de aleșii locali este de 1.000.000 de lei. Pe lângă această clădire, ApaVital solicită și cei 15.000 de metri pătrați de teren din jurul clădirii, pentru care un evaluator contractat de primărie a stabilit valoarea de 1.235.851 de lei.

Bunurile imobile se află în folosința gratuită a Prest Serv Apa încă de la înființarea societății prin Hotărârea Consiliului Local Pașcani 72/2011, societate aflată acum în procedură simplificată de insolvență. Procesul este început în iulie 2019, iar următorul termen este vineri și are ca scop continuarea „procedurii în vederea valorificării bunurilor din averea debitoarei”.

Cele două imobile sunt înscrise în proprietatea publică a Municipiului Pașcani, iar conform Codului Administrativ, art. 312, concedentul, în cazul de față Consiliul Local Pașcani, are obligaţia de a atribui contractul de concesiune de bunuri proprietate publică prin aplicarea procedurii licitaţiei.

Advertisements
  

Această obligație de a organiza o licitație publică trebui să respecte, conform art. 311 din actul normativ citat, principiile pentru atribuirea contractului de concesiune de bunuri proprietate publică. Printre transparență, tratament egal, proporționalitate și nediscriminare, regăsim și principiul liberei concurențe care prevede: „asigurarea de către autoritatea publică a condiţiilor pentru ca orice participant la procedura de atribuire să aibă dreptul de a deveni concesionar în condiţiile legii, ale convenţiilor şi acordurilor internaţionale la care România este parte”.

Cum aplicarea corectă a acestor obligații prevăzute în Codul Administrativ ar face imposibilă garantarea câștigării licitației pentru concesionarea celor două imobile de către Apa Vital, operatorul ieșean vrea să păcălească atât legea, cât și consilierii locali.

Astfel, pe mailurile lor, aleșii locali au primit o adresă de la Apa Vital prin care societatea susține că cele două imobile se află în serviciul public de apă și canalizare și că trebuie să fie incluse în lista bunurilor de retur aferentă contractului de delegare a serviciului de apă și canalizare semnat în anul 2014.

Prin această operațiune cei de la Apa Vital intră în posesia imobilelor printr-o simplă hotărâre de Consiliu Local, fără a plăti prețul concurențial al pieței și fără a participa la o licitație publică.

Advertisements

Cât privește legalitatea solicitării celor de la Apa Vital aceasta este vădit nelegală, pentru simplu motiv că respectivele imobile au destinația de sediu social al Prest Serv Apa, iar timp de 8 ani de zile, de când operează Apa Vital la Pașcani activitatea operatorului s-a desfășurat în sedii închiriate din municipiu de la persoane private.

Contactat telefonic, Gheorghe Vlasie, reprezentantul Apa Vital la Pașcani, nu a dorit să facă declarații oficiale pe această temă invocând faptul că ora este prea întârziată pentru a se putea informa. În urma insistențelor acesta a spus că din punctul său de vedere, solicitarea are temei legal, iar aleșii locali au ultimul cuvânt.

Advertisements
Advertisements

Related posts

Furnizarea apei potabile este întreruptă în cartierele Sodomeni și Boșteni din Pașcani

Redacția

Seminar important pentru agenții economici din Pașcani

Răzvan Grecu

Cuplurile care împlinesc anul acest 50 de ani de căsnicie vor fi premiate între Crăciun și Anul Nou

Marius Parteni
Încarcă...