RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Trupele de teatru de la ”Miron Costin” și ”Mihail Sadoveanu” răsplătite pentru talentul lor

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de teatru școlar “Hai la teatru!”, un eveniment de pionierat la nivel național, fusese programat pentru zilele de  23 și 24 martie. Totul era gata, zilele și orele la care urmau să evolueze tinerii artiști erau stabilite, broșurile erau tipărite, numai că a intervenit starea de urgență și distanțarea fizică. În noile condiții impuse pandemie, festivalul nu a mai putut reuni pe scenele Teatrului Luceafărul elevii creativi din întregul județ care s-au înscris în competiție. Așa încât organizatorii au decis ca ediția prezentă să fie finalizată online.

Numărul doritorilor să participe a fost și în 2020 impresionant. Cele trei secțiuni, pe categorii de vârste (clasele I-IV, V-VIII și IX-XII), au atras atenția a 52 de trupe, un total de 618 elevi coordonați de 67 de cadre didactice sau actori. Amatorii de teatru care s-au pregătit cu producții proprii provin din orașele Iași, Pașcani, Podu Iloaie, din localitățile Deleni, Poiana Șcheii, Chicerea, Țigănași, Țuțora, Țibănești, Fântânele, Satu Nou-Belcești, Victoria, Hodora, Valea Lupului, Miroslava, Șcheia, Șipote. Stimularea interesului prin manifestarea organizată de Teatrul Luceafărul a condus de-a lungul anilor la dezvoltarea impresionantă a acestei forme foarte atrăgătoare și utile de educație artistică și dezvoltare personală, teatrul școlar. Sunt trupe care vin de ani de zile  – precum “Mooz” – Colegiul Național “Mihai Eminescu” Iași, Fenomenalii – Liceul Teoretic “Mihai Costin” Pașcani, “Kamadeva” – Liceul Tehnologic Agricol “Mihail Kogălniceanu”, “Protheus” – Colegiul Economic Administrativ Iași etc. Dar și unele care sunt debutante: “Happy Actors”  -Școala Gimnazială Deleni, “Armonia” – Școala Gimnazială Chicerea și “Așchiuță” – Școala Primară Poiana Șcheii. Din punct de vedere repertorial, preferați au fost autorii clasici, cu  Ion Creangă, I.L. Caragiale, Frații Grimm, Charles Perrault, Ioan Slavici, Mihail Sadoveanu în fruntea listei. La clasele mai mari, atenția a fost atrasă de Aristofan, Molière, Eugen Ionescu, Garcia Lorca, Matei Vișniec.

“Ne-am adaptat la canonul pandemiei și am hotărât să răsplătim talentul și truda acestor iubitori ai artei teatrale, finalizând ediția 2020 într-un format la distanță. Juriul a vizionat înregistrările video primite pentru preselecție, a evaluat calitatea artistică a propunerilor, inventivitatea protagoniștilor și a decis lista premiilor. E foarte important pentru elevi și profesori ca orele de repetiții, eforturile creative de durată care au dus la aceste spectacole să se materializeze în distincții”, a precizat Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul, unul dintre membrii juriului, împreună cu Ioan Holban, director, și Ion Ciubotaru, regizor.

Lista premiilor poate fi consultată pe site-ului Teatrului Luceafărul. Diplomele vor fi trimise în format electronic câștigătorilor, iar după data de 15 mai, în print, prin poștă.

  

Elena Dăscălița, coordonatoarea trupei “Fenomenalii” de la Liceul Teoretic “Miron Costin” din Pașcani, spunea într-un mesaj adresat Teatrului Luceafărul în legătura cu Festivalul, dar și cu inițiativa seriei de spectacole online “La distanță, dar în continuare împreună!”: “Ne-a lipsit mult Festivalul «Hai la teatru!» Deși nu am ajuns pe scenă anul acesta, a venit scena la noi, prin intermediul spectacolelor online ale Teatrului Luceafărul, poate spre norocul nostru, întrucât sigur pentru noi ar fi fost mai greu de ajuns la Iași. Deci tot răul spre bine și, în cazul acesta, spre apropierea noastră de scenă prin intermediul ecranului. Vă mulțumim!”

   
IX-XII 
1  Colegiul Național ”Mihai Eminescu”IAŞIMOOZSans fin (Fără sfârşit)Premiul pentru rafinamentul estetic
2  Colegiul Național ”Mihai Eminescu”IAŞILES APOS’Povestea copilei care a înapoiat oamenilor timpul furatPremiul pentru lirismul transpunerii scenice
3    Liceul Teoretic ”Dimitrie Cantemir”IAȘINOINoi doiPremiul pentru omogenitatea propunerii scenice
4  Ateneul TătărașiIAȘITHALIENII SENIORIQuartet literarPremiul pentru imagine teatrală
5  Palatul CopiilorIAȘIJUNIORS ACTCasa Bernardei AlbaPremiul pentru imagine scenică
6  Colegiul Național ”Garabet Ibrăileanu”IAȘIGARABEȚIIMarile mareePremiul pentru opțiune repertorială
7  Liceul Tehnologic Agricol ”M. Kogălniceanu”MIROSLAVAKAMADEVAElizaveta BamPremiul pentru opțiune repertorială
8  Colegiul Tehnic ”Gh. Asachi”IAȘILOGOSDincolo de oricePremiul pentru promovarea textului actual
9  Liceul Tehnologic ”Haralamb Vasiliu”PODU ILOAIEIEYES AND SOULDuplex literarPremiul pentru debut
10  Liceul Teoretic ”Miron Costin”PAȘCANIFENOMENALIIDe vorbă cu Nenea IancuPremiul pentru calitatea de excepție a spectacolului
11  Liceul Teoretic ”Miron Costin”PAȘCANISUFLET ȘI MASCĂGaițelePremiul pentru complexitatea raporturilor artistice actor – elemente de animație
12  Colegiul Național ”Emil Racoviță”IAȘIGLOBUSDoctor fără voiePremiul pentru abordarea unui text clasic
13  Colegiul Național ”Mihail Sadoveanu”PAȘCANIMILLOJaques sau supunereaPremiul pentru complexitatea scenică
14  Colegiul Economic AdministrativIAȘIPROTHEUSNoriiPremiul pentru calitatea estetică a abordării scenice
15  Liceul Teoretic WaldorfIASIROGVAIVHarap-AlbPremiul pentru promovarea basmului clasic
16  Liceul Teoretic WaldorfIASIDOMINOFahrenheit 451Premiul pentru rafinamentul transpunerii scenice

Luceafarul.ro

Related posts

Încep înscrierile pentru a doua sesiune a Bacalaureatului

Redacția

Elevii de la Colegiul Sadoveanu te invită la “Ceai cu mine?”

Ema Roman

Polițiștii de proximitate în mijlocul elevilor de la Liceul Teoretic „Miron Costin”

Irina Gherasim
Încarcă...