NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Local

Troiță ridicată la marginea pădurii Sirețel, în memoria pădurarului ucis de hoții de lemne (FOTO)

O troiță ridicată la marginea pădurii din Sirețel, va păstra vie amintirea lui Răducu Gorcioaia, pădurarul care anul trecut a fost ucis de un hoț de lemne. Timp de 20 de ani s-a dedicat acestei meserii, pentru care și-a dat viața.

Ieri, familia, colegii, prietenii au participat la o slujbă de pomenire și de sfințire a troiței ridicate în memoria lui, pe care sunt trecute câteva versuri din ”Moartea lui Fulger”, a lui George Coșbuc:  ”Din codru rupi o rămurea,/Ce-i pasă codrului de ea!/Ce-i pasă unei lumi întregi/ De moartea mea!”

”RESPECT! Un om a iubit PADUREA mai mult decât propria viață. Se împlinește un an de când un coleg de-al nostru a plecat la ceruri. A fost ucis cu bestialitate de hoții de lemne. Îl plânge familia, îl plâng colegii și majoritatea cunoscuților pentru că a fost un om bun, un om serios și un coleg deosebit. Astăzi familia, colegii și o parte din cunoscuți au participat la o slujbă de pomenire și de sfințire a troiței ridicate în memoria lui. Troița a fost ridicată în marginea pădurii, în locul unde sufletul său s-a ridicat la ceruri. DUMNEZEU SĂ-L IERTE! Soarele ne-a mângâiat cu raze calde și l-am simțit aproape!”, este mesajul postat pe facebook, de Georgeta Coros-Direcția Silvică Iași.

Reamintim, Răducu Gorcioaia (50 ani), titular de canton silvic,  și-a pierdut viața pe 13 septembrie 2019.  Bărbatul a fost găsit mort la marginea pădurii din  Sirețel, prezentând contuzii în zona capului și a membrelor. Autorul crimei este un minor de 17 ani, din Sirețel. Tânărul este arestat preventiv și este judecat  pentru omor calificat  și tîlhărie. Acesta nu era singur în momentul comiterii faptei, era însoțit de un bărbat de 50 de ani, și fiul acestuia de 16 ani. Toți se aflau la furat de lemne, în momentul când au fost surprinși de angajatul Romsilva. Băiatul de 16 ani şi tatăl său, bărbatul de 50 de ani, au încercat să fugă, abandonând copacii pe care au încercat să îi taie. Tânărul de 17 ani ar fi lovit pădurarul cu pumnii, iar din această cauză victima a căzut peste căruţa cu care veniseră hoţii de lemne. Apoi, pădurarul ar fi încercat să fugă după ei, însă tânărul de 17 ani l-ar fi lovit cu un topor în zona capului.Ceilaţi doi nu au intervenit şi împreună au fugit de la locul faptei. Răducu Gorcioaia a fost găsit mort la marginea pădurii în care intrase. Victima a fost descoperită de un bărbat care trecea prin zonă și care a sunat imediat la 112.

  

Răducu Gorcioaia lucra de 20 de ani la cantonul silvic Sireţel şi nu avea armă de protecţie deoarece şefii au considerat că zona pe care o avea în pază nu era una de risc. Cantonul Sireţel are o întindere de 536 de hectare şi, în trecut, nu au mai fost semnalate incidente acolo. 

Cazurile de agresiune la adresa personalului silvic din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva s-au menținut la un nivel înalt în ultimii cinci ani, pe fondul întăririi măsurilor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale și preluare în pază a unor păduri private care nu aveau asigurate servicii silvice.

În luna noiembrie 2019 Camera Deputaților  a adoptat  un proiect de modificare a ordonanței de urgență privind statutul personalului silvic, astfel încât pădurarii cu atribuţii de pază să fie dotați cu armament de serviciu, letal sau neletal.

foto facebook/Georgeta Coros

Advertisements

Related posts

Apa potabilă este sistată în cartierul Micro din Pașcani

Diana Marcu

Șef de secție de la Spitalul Municipal de Urgență confirmat cu COVID-19. Pacienții și personalul vor fi testați. Alți doi pozitivi în prima zi de Paște!

Redacția

Vagoane încărcate cu tehnică militară au tranzitat Gara Pașcani (VIDEO)

Oana Cordoneanu
Încarcă...