NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Trei milioane de clienți casnici vor plăti prețuri mai mari la energie de la 1 ianuarie. O factură de 100 kWh crește cu nouă lei

Prețurile energiei electrice vândute în regim de serviciu universal pentru cei circa trei milioane de clienți ai Electrica Furnizare rămași încă la reglementat vor crește cu 18-21% de la 1 ianuarie. O factură de 100 kWh va fi cu circa 9 lei mai mare, dacă cei care primesc acum energia la prețuri reglementate nu vor trece în piața concurențiuală și vor continua să plătească energia la acest preț de serviciu universal.

De ce este important. Context De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică se liberalizează, iar cei circa șase milioane de români care primesc încă energie electrică la prețuri reglementate de stat trebuie să știe că prețurile acestea, pe care le plătesc acum, nu vor mai fi valabile după 31 decembrie. Acești clienți au două opțiuni, iar primul lucru care trebuie spus este că nimeni nu va rămâne fără energie electrică în nicio situație. Prima este aceea de a alege un alt furnizor cu o ofertă concurențială, sau de a alege o altă ofertă, concurențială, de la aceeași furnizor pe care îl acum – furnizor de ultimă instanță (FUI), adică Electrica, Enel, CEZ și E.On A doua este de a nu face nimic, caz în care, după 1 ianuarie, vor plăti energia electrică tot către furnizorul actual (FUI), dar în baza unui nou tarif, de Serviciu Universal, care urmează să fie anunțat. În această situație, ei pot schimba oricând după 1 ianuarie furnizorul sau contractul de furnizare. Am avertizat de mult că, în amblele variante, prețul final al energiei electrice va fi mai mare de la 1 ianuarie, din câteva motive. Actualele prețuri de achiziție ale energiei din piață, pentru consumul anului viitor, sunt mai mari decât cele cele reglementate de stat (ultimele sunt de tipul cost de producție plus profit reglementat de 5%) și decât cele la care se cumpăra energie din piață la jumătatea anului. Pe de altă parte, avem de-a face cu o creștere a tarifelor reglementate de transport și distribuțiue a energiei electrice, de la 1 ianuarie. Am reușit să obținem primele astfel de prețuri de serviciu universal, din surse din piața de energie, și vi le prezentăm cu mențiunea că ele nu sunt încă oficiale și, cel mai probabil, vor fi anunțate mâine de Autoritatea de Reglementare îm domeniul Energiei (ANRE), pentru toți furnizorii de ultimă instanță. Sunt acele prețuri de serviciu universal care vor fi aplicate de Electrica Furnizare pentru cele trei zone de rețea. Electrica este cel mai mare furnizor de energie electrică pentru populație, în termen de număr de clienți, iar prețurile finale de mai jos sunt cu atât mai relevante cu cât Electrica are, de departe, și cel mai mare număr de clienți care sunt alimentați acum în regim reglementat, deci cei mai mulți care vor fi vizați de noile reguli de la 1 ianarie.

continuare text pe economica.net

=

  

.

Advertisements

Related posts

1% din firmele din Iași produc cât restul de 99%. Afacerile din județ: 4,7 mld. euro

Redacția

Hipermarketurile, obligate să vândă 51% produse locale şi regionale

Redacția

Brutărie din Pașcani amendată de inspectorii sanitari

Redacția
Încarcă...