NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Tratamentul pentru COVID-19 a fost suplimentat la Iaşi cu două noi medicamente

Tratament nou pentru pacienţii COVID 19 de la Spitalul de Boli Infecţioase. Este vorba despre introducerea în schema de terapie a Umifenovirului, cunoscut sub denumirea de Arbidol şi a Favipiravirului, denumit şi Avigan. Ambele medicamente sunt antivirale, unul este produs în Rusia şi celălalt în Japonia.

“La Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva vom avea în terapia pentru COVID 19 Umifenovir (Arbidol) medicament folosit până acum în Rusia şi China în această pandemie, antiviral care s-a folosit în asociere cu Kaletra. Aceast lucru a fost posibil prin înţelegerea şi susţinerea financiară a domnului Gigi Becali, căruia vreau să-i mulţumesc public că a făcut efortul de a avea acest medicament şi la Iaşi”, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Precizăm că, la sfârşitul lunii mai, Ministerul Sănătăţii a modificat protocolul de tratament pentru pacienţii COVID19, introducând în schemă Arbidolul, un antiviral folosit în Rusia şi China în infecţia cu SARS COV2. Până la pandemia cu noul coronavirus, medicamentul a fost folosit în tratarea infecţiei cu virusul sinciţial (RSV), în terapia pentru imunodeficienţa secundară, pentru bronşită cronică, pneumonie, în infecţiile cu herpes recurent dar şi în prevenirea infecţiilor postoperatorii şi terapia generala a infecţiei cu rotavirus la copiii de peste 2 ani. Medicii susţin că un avantaj în folosirea Arbidolului în tratamentul infecţiei cu SARS COV2 este faptul că acesta nu dă efecte adverse în cazul în care pacientul prezinta comorbidităţi. În Rusia şi China se foloseşte în terapia formelor uşoare şi medii ale infecţiei cu noul coronavirus. În România, medicamentul a fost adus încă din luna aprilie de către finanţatorul FCSB, Gigi becali, care a cumpărat 100.000 de bucăţi de Arbidol din Rusia şi le-a donat Ministerului Sănătăţii.

“Avem de asemenea la dispoziţie şi Favipiravir, antiviral produs în Japonia şi care va fi administrat la 12pacienti. Mulţumim de această dată Ministerului Sănătăţii care a înţeles necesitatea prezenţei oricărei medicaţii posibile în ţară. Agenţia Naţională a Medicamentului a făcut posibilă prezenţa acestei medicaţii dând dovadă de înţelegerea importanţei acestui moment.”, a mai adăugat Carmen Dorobăţ.

  

Favipiravir este un medicament anti-gripal care a fost aprobat de autorităţile japoneze în 2014.În 2016, Japonia a furnizat Favipiravir, cunoscut şi ca Avigan, ca ajutor de urgenţă pentru Ebola, atunci când această epidemie a izbucnit în Guinea, potrivit Reuters.China a autorizat fabricarea acestui medicament de către Zhejiang Hisun Pharmaceutical pentru a-i trata pe adulţii suferinzi de gripă. În Japonia, doctorii au folosit acest medicament în studii clinice pe bolnavii de coronavirus cu simptome moderate, în speranţa că în acest fel va fi oprită multiplicarea virusului.

În România, medicamentul respectiv a fost primit ca donaţie din partea Guvernului Japoniei, donaţie care a ajuns în ţară pe 13 iunie. Este vorba despre un lot de 12.200 de tablete de Avigan (Favipiravir), medicament experimental dezvoltat de compania niponă Toyama Chemicals .Donaţia, realizată în urma demersurilor efectuate de MAE pe cale diplomatică şi de către Ministerul Sănătăţii, face parte dintr-un program umanitar în valoare de 1 milion USD desfăşurat de Guvernul Japoniei, în cadrul căruia medicamentul va fi distribuit cu titlu gratuit în 38 de ţări solicitante (dintre cele peste 70 de ţări care şi-au exprimat dorinţa de a fi incluse în acest studiu clinic). Cele 12.200 de tablete alocate României reprezintă tratamentul pentru 100 de pacienţi suferinzi de COVID-19.

Ziarul de Iași

Advertisements

Related posts

Cele două spitale din Pașcani vor fi evaluate pentru acreditare

Redacția

Anchetă epidemiologică la Secția de Pompieri Pașcani, după primul caz de coronavirus confirmat în rândul angajaților. Personalul este testat!

Marius Parteni

Cancerul de col uterin la Iaşi: o femeie din 20 primeşte vestea terifiantă la analizele de rutină

Redacția
Încarcă...