RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
LocalSănătate

Tratament ecoghidat cu toxină botulinică post accident vascular cerebral (AVC), la Spitalul CF Pașcani

Accidentul vascular cerebral reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Supravieţuitorii unui AVC se confruntă cu probleme dintre cele mai diverse, de la disfuncţii fizice la dificultăţi de vorbire, de orientare, pierderi de memorie sau tulburări comportamentale, cu efecte pe termen mai scurt sau mai lung, în funcţie de partea creierului afectată şi de cât de repede se intervine.   

Accidentul vascular cerebral este o manifestare a întreruperii circulaţiei cerebrale care se face prin nişte vase de sânge numite artere, care duc sângele oxigenat către creier. Spasticitatea, care defineşte o contracţie severă şi dureroasă a unor grupe musculare, generând astfel dizabilităţi importante, poate fi ameliorată prin utilizarea tratamentului cu toxină botulinică. 

De câteva luni de zile, la Spitalul CF Pașcani, Andreea Matieș, medic primar recuperare, medicina fizica si balneologie, alături de echipa sa, administrează tratament ecoghidat cu toxină botulinică, prin injectare în diferite puncte ale musculaturii contractate, doar pentru pacienții cu sechele în urma unui AVC.

Toxina botulinică este o neurotoxină care blochează substanța chimică care determină contracția mușchilor.Prin injectarea de botox în mușchii afectați, riscul de spasme și spasticitate este redus. Reducerea spasticității în mușchii unui pacient ii poate permite acestuia să participe la kinetoterapie și să efectueze exerciții care il vor ajuta să se recupereze.

  

Instalarea efectului toxinei botulinice se face după 7-10 zile. În funcție de fiecare pacient în parte, se decide când se face o nouă reinjectare. Dar, un lucru foarte important, este că alături de tratamentul injectabil, trebuie neapărat făcută recuperare medicală.

Pentru a beneficia de tratamentul cu toxină botulinică post AVC, trebuie bilet de trimitere de la medicul de familie, apoi programare la Spitalul CF Pașcani, Compartiment Recuperare Medicină Fizică și Balneologie.

Mai multe detalii pe acest subiect aflați în această seară, începând cu ora 20.00, pe Actualitatea TV, într-o nouă ediție ”În stil sănătos”.  

Related posts

Dependența de picături de nas – cum scapi de ea?

Redacția

Protopopul Gheorghe Muraru a fost instalat ca preot, la Biserica ”Sf.Voievozi” (FOTO-VIDEO)

Oana Cordoneanu

143 de cazuri noi de infectare cu coronavirus depistate în ultimele 24 de ore în România. Bilanțul total a ajuns la 576

Redacția
Încarcă...