NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Transfăgărășanul s-a redeschis. Ce probleme întâmpină turiștii care ajung aici

Transfăgărășanul s-a redeschis. Unul dintre cele mai frumoase locuri din tara, Transfăgărășanul, s-a deschis publicului la începutul lunii iulie. Sute de mii de turiști urca anual pe șoseaua săpată în munte. Cei care ajung în acest loc întâmpină multe probleme.

Transfăgărășanul, considerat de mulți că și cel mai frumos drum din Romania, s-adeschis publicului la începutul acestei luni. Pentru că peisajul este unul fabulos, sute de mii de turiști urca anul pe șoseaua lașata moștenire de autoritățile comuniste.

Chiar daca Transfăgărășanul s-a redeschis, autoritățile nu s-au îngrijit să administreze locul. Au aprobat amplasarea a sute de chioșcuri, rulote și corturi care dau un aspect de bazar și nu au impus reguli clare de urbanism.

Drumul șerpuit printre stânci, izvoarele care se prăvălesc în vale și lacul de smarald în care se oglindesc crestele încă albite de zăpadă fac din Transfăgărășan un loc unic, faimos în toată lumea.

Advertisements
  

Filmat cu o dronă, peisajul îți taie răsuflarea. Dar dacă revenim la sol, locul se schimbă complet. Chioșcurile, corturile și rulotele, unde turiștii sunt ademeniți cu așa-zise produse tradiționale, strică tot farmecul.

”Locul este dezvoltat haotic”, spune unul dintre turiștii care se bucura de frumusețea locului din Făgăraș. pe alocuri, zona arata că un șantier. Cei care vor să-și potolească foamea pot găsi la tot pasul diferite produse alimentare.  Porumbul fiert, foarte apreciat de către turiști, și clătitele cu ciocolată din borcan stau cu mândrie alături de brânză în coajă de brad.

Tot felul de nimicuri, fără nicio legătură cu muntele, sunt înșirate pe tarabele așezate strategic în calea oamenilor dispuși să cumpere orice.

″În primul rând, se cer pietre de mină, cu ce suntem învățați. Avem pietre de mină, coliere, brățări, cercei, magneți de frigider. Am adus, inimioare…”, spune unul dintre comercianți.

Pentru a pastra curat locul, cabanierii din zona precum și comercianții ambulanți au încheiat un contract cu o firmă de salubrizare din Brașov.

Din păcate, mulțimea de turiști din zona lasă în urma ei multe gunoaie. Astfel, coșurile de gunoi devin neîncăpătoare iar în spatiile verzi, alaturi de florile de munte, se strâng munți de gunoaie. Mai mult de decât atât, lacul din zone este, de asemenea , sufocat de gunoaie.

“Ar fi mult de lucru, dacă ne uităm aici, în jur, și în lac. Cred că o curățenie de vreo trei luni ar merge. Eu aș da amenzi, aș da amenzi pentru asta”, spune unul dintre turiști.

”Pentru mine, e o bucurie când vin aici să văd stăncile, să văd apa curată, cât încă mai e curată. Deși de multe ori se văd gunoaie”, spune și un alt turist.

“E de dorit să se păstreze autenticitatea și unicitatea acestui loc. Însă, un semnal de alarmă aș ridica asupra turiștilor. Natura merită mai mult, adică păstrată curățenia”, îndeamnă o turistă.

Transfăgărășanul s-a redeschis. Turiștii, sfătuiți să vină cu bicicleta

“Recomandat este să faceți și drumeții cu bicicleta. Tot mai mulți vin pe două roti, preferăm pe două roți. E un sport frumos care nu face gălăgie, față de ATV-uri sau alte mijloace motorizate. Este rezervație naturală, preferăm să fie liniște decât zgomot și aglomerație chiar pe lac”, spune Leo Klingeis, care este cabanier.

Turiștii care ajung aici trebuie să știe că circulaţia pe Transfăgărăşan intre orele nocturne vă fi sistată pentru siguranţa rutieră, mai exact între orele 21:00 şi 7:00.

Transfăgărășanul a fost inaugurat de autoritățile comuniste în anul 1974. Șoseaua taie munții Făgăraș de la nord la sud și are o lungime de 151 de kilometri. Punctul de maxima altitudine de pe Transfagarasan este de 2.042 de metri.

Advertisements

Frumusețea acestui drum, precum și peisajele spectaculoase din Munții Făgăraș, au făcut că Transfagarasanul să fie faimos în întreagă lume. Acum câțiva ani, mai exact în 2009, realizatorii emisiunii de succes Top Gear au testat și ei Transfăgărășanul și l-au declarat cel mai spectaculos drum pentru condus.

bzi

Advertisements
Advertisements

Related posts

Maria Zaharova, în legătură cu declararea ca „personae non gratae” a unor diplomaţi ruşi în România: Un pretext inventat. Decizia nu va rămâne fără un răspuns adecvat

Redacția

10 morţi şi 35 răniţi în bombardamente ruseşti asupra Harkovului

Redacția

Două asociaţii ale magistraţilor cer MAE să acorde 'imediat' vize tuturor judecătorilor şi procurorilor afgani

Redacția
Încarcă...