NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Haralambie. Ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare

tradiții obiceiuri Sfântul Haralambie

În fiecare an, la data de 10 februarie îl sărbătorim pe Sfântul Mucenic Haralambie. Este o sărbătoare marcată în calendar cu cruce neagră, deoarece Sfântul Haralambie este unul important pentru Biserica Ortodoxă. Acest Sfânt este considerat făcător de minuni, apărători de boli, dar mai ales de ciumă. Și conform tradiției populare, sunt anumite lucruri pe care nu e bine să le faci în ziua în care este pomenit Sfântul Haralambie.

Cine a fost Sfântul Haralambie

În data de 10 februarie îl celebrăm pe Sfântul Mucenic Haralambie. Numele său este de origine grecească, fiind compus din cuvintele „haris” (har) și „lampos”, adică lumină și strălucire. Sfântul Haralambie a slăvit pe Dumnezeu cu moarte mucenicească în vremea împăratului Septimius Sever (193-211). El a ajuns vestit prin puterea credinței sale și prin râvna arătată în propovăduirea Evangheliei lui Hristos.

Se știe despre Sfântul Haralambie că a fost rânduit episcop în cetatea Magnezia, în Asia Mica, în vremea dregătorului Luchian. Acesta din urma, împins fiind de diavol asupra episcopului cu viață sfântă, l-a luat pe slujitorul lui Hristos și l-a aruncat în temniță, după care l-a supus la nenumărate chinuri.

Sfântul Haralambie a fost aruncat în temniță la vârsta de 113 ani. Mulți dintre cei care au fost martori la chinurile la care a fost supus sfântul au renunțat la slujirea idolilor și au mărturisit că și ei vor să fie creștini.

  

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Mucenic Haralambie

Există câteva tradiții și obiceiuri din popor pe care oamenii le respectă în această zi de sărbătoare. Pe 10 februarie, în fiecare an, oamenii merg la biserică cu pomene pe care le duc preoților să le sfințească. Ei pregătesc colaci și colivă pe care mai apoi le împart persoanelor nevoiașe. Tot în această zi se spune că este bine să se facă pomeni pentru cei care au avut o moarte grea.

De asemenea, în unele zone ale țării în ziua Sfântului Haralambie oamenii cer preotului să facă agheasmă la biserică. Se spune că cei care beau din această agheasmă și cred, se pot vindeca de boală. Tot cu această agheasmă se stropesc pomii, via și gospodăria. Nu în ultimul rând, prin unele locuri, femeile se dezbracă și aleargă în jurul casei de trei ori: dimineața, la prânz și seara. În acest fel, se crede că duhurile rele sunt ținute la distanță.

Așadar, ar fi bine să fie respectate aceste tradiții și obiceiuri de Sfântul Mucenic Haralambie pentru a fi feriți de boală.

bzi

Advertisements

Related posts

Măsuri dispuse de către Prefectura Iași pentru avertizarea meteorologică de Cod Portocaliu

Redacția

Iubitorii de vin din țară într-un tur la cramele din jurul Iașului

Redacția

Semifinalist de la „Chefi la cuțite” a gătit pentru o clasă de elevi de la o școală din Târgu Frumos

Iulia Atodiresei
Încarcă...