NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Ce nu este bine să faci pe 15 august

Sfânta Maria, Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta popular ca Sfanta Marie Mare, este una dintre cele mai mari sarbatori crestine din an. Nu se stie cu exactitate nici anul, nici ziua cand „a adormit Sfanta Fecioara Maria”. In popor se spune ca este ziua care desparte lunile calduroase de cele reci.

Peste 2,2 milioane de romani isi serbeazaonomastica la 15 august. Cele mai multe sunt femeile, adica peste 1,8 milioane. In randul lor, cele mai frecvente nume sunt Maria, Mariana, Marinela si Mioara. Barbatii, peste 410.000 la numar, poarta cel mai adeasea nume ca Marian, Marin ori Marinica.

TRADITII SI OBICEIURI DE SFANTA MARIA – SE DESCHIDE SEZONUL NUNTILOR

  

In satul traditional, pe pe 15 august (sarbatoarea de Sfanta Maria) se deschidea un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului.

Cu ocazia Sfintei Maria se organizau targurile si iarmaroacele de toamna. Perioada dintre cele doua Santamarii, numita Intre Santamarii, se considera timp optim pentru semana­turile de toamna.

TRADITII SI OBICEIURI DE SFANTA MARIA – BARBATII SCHIMBA PALARIA CU CACIULA

Tot de Sfanta Maria, pe 15 august, barbatii schimbau palaria cu caciula, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa sarbatoarea din 15 august fiind ironizati. De asemenea, de Sfanta Maria se interzicescaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa.

TRADITII SI OBICEIURI DE SFANTA MARIA – SE TAMAIAZA MORMINTELE

In dimineata zilei de Sfanta Maria, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele. Taranii care aveau vii mari obisnuiau ca pe 15 august sa tocmeasca pandarii pentru pazit viile.

Sursa stirileprotv.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Iași – județul arborilor seculari

Redacția

Noaptea Europeană a Muzeelor la Palatul ”A.I. Cuza” și Centrul Cultural Ruginoasa

Oana Cordoneanu

Contestație împotriva probei interviu de la concursul pentru directorul Casei Municipale de Cultură. Președintele Consiliului de Administrație a demisionat

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site