RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Tot mai mulți oameni suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică

Tot mai mulți oameni suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică, o boală cauzată, în primul rând, de expunerea la poluare și de fumat.

Pacienții cu forme severe pot ajunge să fie dependenți de un concentrator de oxigen, iar specialiștii se tem că mai mult de jumătate dintre cei care au această boală nu știu că sunt bolnavi și confundă simptomele timpurii cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale înaintării în vârstă.

Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău a organizat în centrul orașului o campanie de informare și educare a populației despre importanța depistării precoce a acestei boli. Personalul medical a efectuat, sub un cort încălzit, investigații gratuite, numite spirometrii.

În ciuda lipsei unor date statistice concrete în privința bolilor pulmonare în țara noastră, medicii estimează că BPOC-ul afectează circa 10% din populația României.

  

Dragoș Ungureanu, doctor: De anul acesta a început crearea Registrului Național de Astm Bronșic, deci privim spre viitor pentru a putea răspunde foarte exact la această întrebare. Dar vă pot spune că prevalența bolilor pulmonare estimată noi o cunoaștem. Dacă vorbim de BPOC, aceasta se duce undeva pe la 8-10% din populația generală, iar Bacăul, din păcate, în afara obiceiului fumatului, care generează cel mai mult această patologie, “a beneficiat”, între ghilimele, și de o poluare industrială în anii precedenți, care nu este de neglijat și ale cărei consecințe, astăzi, noi le observăm în practica de zi cu zi.

Medicii băcăuani transmit că tratamentul medicamentos nu mai este suficient pacientului cu patologie respiratorie. Acesta are nevoie de un ansamblu de măsuri complementare, cum ar fi programul de kinetoterapie, educație, suport psihosocial, comportamental și nutrițional.

Specialiștii din întreaga lume atrag atenția că de 5 ani bronhopneumopatia obstructivă cronică a devenit a treia cauză de mortalitate.

sursa radio romania

Related posts

Doza 3 (booster) de la Moderna se va face și în România cu o cantitate înjumătățită de ser. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

Redacția

Medicul de familie Daniela Bejan, arestată preventiv pentru 30 de zile

Redacția

Lintea îţi dă un plus de proteine şi fier în post. Vezi câtă este indicat să mănânci zilnic!

Redacția
Încarcă...