RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Topul datornicilor la bugetul local este dominat de avocaţi, arhitecţi și interlopi

Debitul principal total al persoanelor fizice ajunge la 8,3 milioane lei, în condiţiile în care  5,7 milioane lei reprezintă penalităţi la întârziere.

 

  

Peste 1.200 de datornici au debite la bugetul local ce trec de 4,5 milioane euro. Cu această sumă, dacă ar fi încasată, Primăria ar putea moderniza cel puţin 100 de parcuri de joacă. Potrivit unor rapoarte ale muni­cipalităţii, 1.063 de persoane fizice au datorii de 14 milioane lei, în uşoară creştere faţă de restanţele înregistrate în luna iunie. În schimb, numărul firmelor care datorează bani a scăzut la 173 de persoane juridice, în timp ce suma totală a ajuns la 6,3 milioane lei, cu aproximativ 300.000 lei mai puţin faţă de luna precedentă de raportare. În ceea ce priveşte persoanele fizice, primii 100 de datornici au debite de peste cinci mi­lioane lei, sumă ce reprezintă cel puţin o treime din totalul restanţelor înregistrate de această categorie. În continuare, cel mai mare debitor rămâne proprietarul mai multor terenuri din Nicolina, fiind vorba despre 472.983 lei, dar aproape 85% din sumă este în litigiu. 

Printre restanţieri se mai numără avocaţi, arhitecţi şi interlopi. Unul dintre datornici este fostul ministru al Transpor­turilor, Relu Fenechiu, proas­păt eliberat condiţionat. Restanţa acestuia ajunge la 13.689 lei. De menţionat că debitul principal total al persoanelor fizice ajunge la 8,3 milioane lei, în condiţiile în care 5,7 milioane lei reprezintă penalităţi la întârziere. Tot­odată, în litigiu este o sumă de numai 400.000 lei. În cazul firmelor, 173 de companii datorează 6,3 milioane lei. Din această sumă, 4,2 milioane lei reprezintă debitul principal, iar 2,1 mi­lioane lei sunt accesorii, în contextul în care circa 620.000 lei se află în litigiu. Primii 10 datornici cumulează debite de 2,4 milioane lei, cea mai mare sumă aparţinând Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (372.702 lei), urmată de Amo Press Retail SRL (287.215 lei) şi Tutun şi Ziare SRL (282.211 lei). Printre res­tanţieri se numără firme de transport, constructori, intermediari pe piaţa imobiliară, companii de consultanţă şi firme din industrii precum farmaceutică, alimentară şi textile.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Transportatorul feroviar de marfă din Grecia este vânat de patronul Remar Pascani

Redacția

Declaraţia unică 2023 trebuie depusă până în 25 mai. Ce poţi face dacă nu ştii să o completezi

Redacția

Parcul Industrial Pașcani trece într-o nouă fază

Redacția
Încarcă...