NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Topul amenzilor pe judeţe în starea de urgenţă. Cine a mers pe amenzi maxime

Judeţele cu cele mai mari valori totale ale amenzilor aplicate pe întreaga perioadă de urgenţă sunt Bihor, Dolj, Iaşi, Prahova şi Timiş. Judeţul Bihor a aplicat însă cele mai mari amenzi şi se remarcă detaşat cu suma totală de 40.607.840 RON, dublu faţă de judeţul imediat următor, Dolj, se arată într-o amplă analiz realizată de organizaţia non-guvernamentală EFOR.

Specialiştii de la Expert Forum au realizat o analiză a modului în care autorităţile au gestionat această criză prin aplicarea de sancţiuni administrative. EFOR a solicitat Inspectoratelor Judeţene de Poliţie (IJP) şi Poliţiei Române date despre cuantumul şi numărul de sancţiuni contravenţionale aplicate. 

„Majoritatea IJP-urilor au răspuns solicitării noastre încadrându-se în termenul legal standard prevăzut de lege. Excepţiile au fost Bucureşti, Olt şi Vaslui. Nu au fost transmise informaţii defalcate pe mediul rural/urban la nivelul fiecărui judeţ. Cu privire la încălcările care au generat aplicarea de sancţiuni contravenţionale, doar în foarte puţine cazuri IPJ-urile au comunicat aceste informaţii”, sublinază experţii. 

Judeţele cu cele mai mari valori totale ale amenzilor aplicate pe întreaga perioadă sunt Bihor, Dolj, Iaşi, Prahova şi Timiş. Judeţul Bihor a aplicat însă cele mai mari amenzi şi se remarcă detaşat cu suma totală de 40.607.840 RON, dublu faţă de judeţul imediat următor, Dolj, care a aplicat amenzi în valoare de 17.926.669 RON, se arată în raportul EFOR.

  

Judeţele cu cele mai mici sume totale ale amenzilor aplicate sunt Gorj, Covasna, Arad, Hunedoara şi Harghita. Prin comparaţie Gorj a aplicat amenzi în total de 1.090.900 RON, o sumă de aproape 40 de ori mai mică decât judeţul Bihor. Aceste diferenţe foarte mari atât între cele mai mari şi cele mai mici amenzi aplicate, cât şi diferenţa dintre suma totală a amenzilor aplicate la nivelul judeţului Bihor şi următoarele judeţe nu se poate justifica în niciun fel.   

La capitolul numărul de amenzi aplicate, cel mai mare număr de amenzi a fost aplicat în judeţul Prahova (11462), urmat de Constanţa (9556), Iaşi (8720), Dolj (7846) şi Timiş (7658). 

Comparaţie cu alte ţări

Limita minimă a amenzii a fost ridicată din 31 martie 2020 la 415 euro şi limita maximă la 4150 euro, indiferent de gravitatea faptei.  Raportat la venitul mediu lunar brut din România de 512 euro (Eurostat, 2014) şi de 5.386 lei în luna martie 2020, acestea sunt excesive, luând în considerare faptul că legea lasă la libera apreciere a organului de constatare înspre ce limită să aplice amenda şi că unele IJP-uri au aplicat ca regulă amenzi înspre maximul legal (20.000 lei). Prin comparaţie, alte state UE unde nivelul de trai este mult mai ridicat au impus sancţiuni mult mai mici şi diferenţiate în funcţie de gravitatea faptei.

„Faptul că Poliţia Română a fost pusă în situaţia de a acţiona cu agenţi cu o pregătire minimă – de doar 6 luni – este o consecinţă a politicii de resurse umane prost aplicată în privinţa instituţiilor de siguranţă şi ordine publică. Pensionările anticipate au decimat efectivul poliţienesc la nivelul ţării – oameni aflaţi la apogeul capacităţilor lor profesionale au ales sa plece din sistem pentru a beneficia de o pensie specială anticipate, generând o criză de personal experimentat la nivelul instituţiilor din care provin. Cunoscând aceste slăbiciuni ale sistemului, era nevoie de ghidaj pentru agenţii din teren pentru a asigura evitarea abuzurilor şi uniformitate în aplicarea legii”, arată experţii EFOR.

Continuarea pe adevarul.ro

Advertisements

Related posts

CEDO condamnă România pentru „poziția ei în privința identității de gen”

Redacția

Un jandarm a fost găsit împușcat în cap

Redacția

Fotbalist de 37 de ani în lupta cu Covid-19: „Timp de 25 minute am simţit că nu pot respira”

Redacția
Încarcă...