RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Tinerii sunt cei mai loviţi: analiză pe vârsta şi starea infectaţilor internaţi la Iaşi

Majoritatea celor infectaţi cu COVID-19 internaţi la Spitalul de Infecţioase Iaşi, pacienţi aduşi din toată Moldova, au vârsta cuprinsă între 30 şi 55 de ani. Cel mai mic pacient, care se joacă de dimineaţa până seara, are un an jumătate. Mai sunt un copil de 11 ani, dar şi un pensionar de 72. Cu toţii sunt în stare bună, niciunul nu are febră. Medicii cred că virusul „atacă“ preponderent persoane active deoarece acestea sunt mai dinamice social, fiind astfel mai expuse infectării. Această categorie este mai vulnerabilă la infectare, nu însă şi la complicaţiile bolii, unde gravitatea apare mai ales în cazul vârstnicilor. Nu însă întotdeauna: o dovedeşte pensionarul internat la Iaşi.

În momentul decretării stării de urgenţă la nivel naţional, 12 persoane care au coronaviroză se aflau internate la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi. Dintre acestea, cinci sunt din judeţul Iaşi, restul fiind din alte judeţe ale Regiunii de Nord-Est. Ca un tablou general, atât pe plan local, cât şi pe plan naţional, se constată că majoritatea celor care au fost declaraţi poziţivi au vârsta cuprinsă între 30 şi 55 de ani. În concluzie, adulţii tineri par a fi cei mai vulnerabili la infectare. Dar, pe de altă parte, nu sunt şi cei mai vulnerabili la eventuale complicaţii ale bolii, care ar putea duce la deces, spun medicii.

Cel mai mic are un an jumătate: e vioi şi se joacă

Cel mai vârstnic pacient internat la Iaşi este bărbatul de 72 de ani, din Suceava, care după o călătorie de doar două zile în regiunea Lombardia din nordul Italiei a contactat boala. „În rest, media de vârstă este de 45 de ani. Avem pacienţi de 20, 30 , 41 sau 54 de ani. Persoane active, care lucrează şi care probabil şi din acest motiv au şi contactat boala. Mai avem în schimb şi un copil de un an şi jumătate, şi un suspect de 11 ani la care aşteptăm rezultatul la test. Tot ca o constatare, fiind vorba de persoane tinere, cu un organism sănătos, starea lor general este bună, chiar foarte bună. De exemplu, copilul se joacă, se simte foarte bine. Toţi sunt afebrili“, a declarat Carmen Doro­băţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva. O posibilă cauză a infectării poate fi şi nerespectarea regulilor de igienă şi nerespectarea distanţei sociale care se impune în cazul pandemiilor. În cazul bărbatului de la Suceava, care suferă şi de un cancer limfatic, sunt aşteptate rezultatele la testele efectuate din nou. În cazul său, chiar dacă testele vor ieşi negative, bărbatul va mai rămâne în spital sub observaţie. „Infecţioniştii, şi aici mă refer la cei din ţări care se confruntă de mai mult timp cu boala, au constatat că anumiţi pacienţi, chiar şi după 14 zile, au rămas pozitivi“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

  

90% din pacienţi au forme uşoare sau moderate

În ceea ce priveşte primele 100 de cazuri din România, puţini dintre aceştia aveau peste 70 de ani, vârstă la care coronavirusul ridică mari probleme de sănătate, mai ales în cazul existenţei şi a unor boli asociate. La nivel naţional, în primii 100 de pacienţi, doar 6 depăşesc această vârstă. 90% dintre cei care au primit acest diagnostic au vârsta curpinsă între 25-60 de ani, iar forma bolii a fost una uşoară sau moderată. Tot în acelaşi raport se precizează că, până la pacientul 100, din cele 2.925 de teste realizate, doar 3,4% au ieşit pozitive. Din punctul de vedere al persoanelor suspecte, aflate fie în carantină, fie în izolare, 11% au vârsta de peste 60 de ani. Cu toate acestea, medicii infecţionişti atrag atenţia asupra faptului că cei care trebuie protejaţi la maximum în această perioadă sunt vârstnicii, mai ales cei care au boli asociate. De aceea, populaţia adultă, tânără, este sfătuită să evite pe cât posibil contactul cu ei, avertismentul venind mai ales în condiţiile apropierii Sărbătorilor Pascale. De menţionat este faptul că jumătate dintre cei diagnosticaţi cu coronavirus veniseră din străinătate. Potrivit anchetelor epidemiologice, aceştia au intrat în contact cu cealaltă jumătate a bolnavilor. Practic, într-un singur caz dintre cele de până acum nu s-a putut stabili sursă infectării, arată un raport al Centrului pentru Inovaţie în Medici­nă. În plus, „două persoane diagnosticate (un bărbat din Bucu­reşti şi o femeie din Hunedoara) sunt responsabile de infecta­rea a 22% din numărul de pacienţi: 15% în cazul bărbatului (poliţistul pensionar venit din Israel cu amanta, care a minţit autorităţile) şi 7% în cazul femeii (venită din Italia şi care, de asemenea, a minţit)“. Situaţia a fost posibilă din cauza că fiecare dintre aceştia nu au spus autorităţilor, în faza iniţială, faptul că s-ar fi deplasat anterior într-o zona de risc epidemic.

La Iaşi a scăzut ieri numărul izolaţilor

Până ieri, 16 martie, pe teritoriul României au fost confirmate 158 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 (coronavirus). Conform ultimelor centralizări, 85 de persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate. Acestea au ajuns în judeţul Iaşi prin convoaiele organizate dinspre punctele de trecere a frontierei din zona de vest si din sud, precum şi prin Aeroportul Iaşi. Un număr de 636 persoane sunt izolate la domiciliu în judeţ, fără simptomatologie specifică, şi care sunt monitorizate zilnic de catre epidemiologii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. Pentru data de 16 martie, numărul acestor persoane este mai redus faţă de ziua anterioară, având în vedere că 154 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare. 

ziaruldeiasi.ro

Related posts

Tinerii ieșeni care se întorc din diaspora și devin fermieri primesc fonduri europene

Redacția

O doctorită şi-a dat în judecată instituţia la care lucrează pentru că şefii i-au tăiat bani din salariu

Redacția

Vești proaste pentru studenții de la UMF, UTI și Universitatea de Arte. Nu mai beneficiază de reduceri la transportul public în comun.

Redacția
Încarcă...