RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Testul „corona“ de la Maternitatea „Cuza Vodă“, verificat de CJAS. ”Nu este moral”

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi (CJAS) s-a autosesizat în legătură cu situaţia de la Maternitatea „Cuza Vodă“, în urma articolului publicat în „Ziarul de Iaşi“, conform căruia femeile care nu reprezintă urgenţe trebuie să facă înainte de internare testul COVID la un laborator privat, contra sumei de 250 de lei.

 Aceştia susţin că au solicitat de la unitatea medicală un punct de vedere şi că în cursul zilei de astăzi vor discuta cu cei din conducere.

„Categoric această situaţie nu este normală, din punct de vedere legal şi moral, suntem într-o perioadă în care suntem guvernaţi de o situaţie specială, însă cu reglementări clare. Cazurile care reprezintă urgenţe în această perioadă trebuie testate pe cheltuiala spitalului, nu este singurul spital care face teste pe baza unor contracte cu unităţi publice sau private. Soluţii există în momentul acesta, plus că nu cred că este o problemă de resurse, din punct de vedere economic nu mai este un consum atât de mare ca într-o lună obişnuită“, a precizat Radu Ţibichi, directorul CJAS Iaşi.

De asemenea, aceştia încurajează femeile care au fost puse în această situaţie, de a plăti efectuarea testului COVID, să sesizeze acest lucru pentru a putea verifica dacă această cerinţă condiţionează sau nu internările şi intervenţiile chirurgicale. În cursul zilei de ieri, într-un grup de discuţie de pe o reţea de socializare, femeile au sesizat în continuare situaţiile în care au fost puse. 

  

„Şi eu urmează să nasc luna viitoare la «Cuza» şi mi-au cerut să fac testul cu o săptămână înainte, nu mai devreme. Fără test au zis că nu mă primesc. Au zis că nu contează dacă e naştere naturală sau cezariană, absolut toate gravidele trebuie să îl aibă“, a povestit una dintre viitoarele mămici.

Tot ieri, ec. Robert Dâncă, managerul maternităţii, preciza că până în prezent la secretariatul unităţii nu a fost înregistrată nicio sesizare referitor la „accesul sau calitatea actului medical“ şi că „spitalul s-a confruntat cu un număr extrem de mare de solicitări din partea gravidelor din judeţele Moldovei, în special din Suceava, Botoşani, Neamţ, iar gradul de ocupare în spital este de peste 50%.“ Totodată, a precizat că „pacientele care au fost internate în urgenţă şi respectând criteriile de internare pe lângă tratamentul adecvat, au beneficiat şi de testare PCR în funcţie de contextul epidemiologic“, însă nu a făcut referire şi la pacientele care nu au fost internate în regim de urgenţă, ci s-au prezentat sau urmează să ajungă la spital pe baza programărilor.

ZIARUL DE IASI

Related posts

Efectele COVID-19 asupra corpului uman. Cum acționează coronavirusul după ce intră în organism

Redacția

Spitalul CF Pașcani: Două posturi de șefi de secție scoase la concurs

Oana Cordoneanu

Schimbările bruște de temperatură și afecțiunile cardiovasculare

Redacția
Încarcă...