NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Testul care arată diferenţa dintre gripă şi COVID: „Este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-COV 2”

Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara anunţă că poate realiza, cu ajutorul aparatului Real Time PCR, testele pentru depistarea gripei. Unitatea sanitară a primit primele kit-uri necesare prelucrarii automatizate a probelor.

Probele se recoltează sub forma unui exudat, din căile respiratorii nazofaringiene şi sunt prelucrate printr-o reacţie de polimerizare. Metoda aplicată în acest caz este identică cu cea a testelor pentru depistarea virusului SARS-COV 2 şi presupune operaţiuni de extracţie, amplificare şi detecţie. Aparatul utilizat în acestă analiză foloseşte o procedură de prelucrare automată, care reduce la minim influenţa factorului uman. Cu ajutorul acestor teste sunt identificate virusul gripal de tip A (Influenza A virus) cu subtipul AH1N1, virusul gripal de tip B (Influenza B virus) şi RSV (virusul sincitial respirator de tip A şi B).

„Din proba care ajunge în laboratorul nostru extragem materialul genetic, ADN şi ARN, la fel ca şi în cazul virusului SARS COV 2. Il introducem în aparat şi îl amplificam prin metoda PCR. Avantajul este că avem rezultatul într-un interval foarte scurt de timp, de doar o ora. Prin metoda veche, înainte să avem aceste teste, rezultatele erau obţinute de abia după doua zile“, spune Valerica Bica Profir, doctor-biolog,

Laboratorul de biologie al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Timişoara. Sensibilitatea şi specificitatea acestor teste este de peste 98 la sută.

  

„Cele mai multe infecţii respiratorii sunt cauzate de virusurile gripale. Simptomele gripei se suprapun însă peste câteva dintre simptomele infecţiei cu noul coronavirus şi vorbim de febră, tuse, durere în gât, oboseală. Deci vorbim de o simptomatologie comună. Testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-COV 2”, spune prof dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Timişoara. Anul trecut, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Timişoara au fost făcute peste 1400 de teste gripale.

ziarul de iasi

Advertisements

Related posts

O aplicaţie inedită care stimulează donarea de sânge ar putea fi pusă în aplicare la Iaşi. Cum funcţionează sistemul

Redacția

Pacienţii vor avea acces la 21 de medicamente inovative

Redacția

Femeie gravidă, transportată de urgență la spital! A fost bătută cu bestialitate

Redacția
Încarcă...